Početna Gradske teme Gradonačelnik osudio napade i pretnje stanovnicima Adica

Gradonačelnik osudio napade i pretnje stanovnicima Adica

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je incident koji se 1. maja dogodio na Adicama, kada je grupa mladića napadala, pretila i na nacionalnoj osnovi vređala građane.

Gradonačelnik je naveo da ne razume te “velike Srbe koji napadaju pekare” ili prave druge incidente.

“Treba tamo (na Kosovo) da odu da vide kako žive Srbi. Nijednom Srbinu na Kosovu neće biti bolje time što napadate pekare ili radite nešto slično po Srbiji ili Vojvodini. Ne znam kako pomažu Srbima i Srbiji tako što napadaju pekare, ne razumem kakvo je to junaštvo. Sebe smatram patriotom koji je više desetina puta išao na Kosovo i koji je i vojsku tamo služio. Ne znam kako su oni veće patriote od mene. Naravno nisam oduševljen ni kad neko pravi simbol albanskog dvoglavog orla i ne treba da očekuje da će da dobije aplauz za to, ali time treba da se pozabave policija i tužilaštvo ukoliko ima nekog prekršajnog ili krivično dela, a ne da se zbog toga razbija pekara. To se ne radi. Ako ste Srbin, pomozite konkretno Srbinu na Kosovu”, naveo je Vučević dodajći da ako je neko patriota ima 100 puta boljih načina da se to pokaže.

On je dodao da je u Novom Sadu i ranije bilo sličnih incidenata, podsećajući da je pre nekoliko godina obišao sve pekare koje su bile kamenovane i da kao i u tim slučajevima, i za incident na Adicama očekuje pravovremenu reakciju i policije i tužilaštva i procesuiranje odgovornih.

Gradonačelnik kaže da se država trudi da se relaksiraju odnosi između Srba i Albanaca koji su problematični decenijama jer stabilnost ovog dela Evrope zavisi od tog dogovora, ali da neko stalno pokušava da dokaže kako je velik patriota.

Incident je osudila i Liga socijademokrata Vojvodine, koja je pozvala nadležne državne organe da se oglase u vezi sa incidentom na Adicama.

“Od nadležnih, pored tačnog izveštaja o svemu što se dogodilo, očekujemo imena i prezimena počinilaca, kao i da jasno saopšte da li su napadači pušteni da se brane sa slobode, pod kojim obrazloženjem i za koje delo su optuženi. To što su ti mladići navodno bili pod dejstvom alkohola, nije i ne može biti nikakvo opravdanje za upad u dvorište, prebijanje očeva pred decom, pretnje bacanjem bombi i proterivanjem, psovanje ‘majke albanske’, razbijanje automobila i pravi teror na ulici”, navodi LSV.

Kako su istakli ligaši, ovaj incident zaslužuje najoštriji odgovor i kaznu, “za primer svima drugima koji i pomisle da ovako nešto nekada ponove”.

Podsetimo da su trojica mladića 1. maja popodne na Adicama na ulici, kao i dvorištima kuća, fizički napadala stanovnike i pretili im uz uvrede na nacionalnoj osnovi.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube