Početna Gradske teme Gradonačelnik posetio Univerzitet u Novom Sadu

Gradonačelnik posetio Univerzitet u Novom Sadu

rektorat3

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Univerzitet u Novom Sadu gde je sa rektorom prof. dr Dušanom Nikolićem i njegovim saradnicima razgovarao o daljem unapređivanju saradnje u različitim oblastima između Grada Novog Sada i Univerziteta u Novom Sadu.

Više puta sam isticao da je neprocenjiv značaj za Novi Sad što je u baš našem gradu sedište tako snažnog i dobro organizovanog Univerziteta, kao što je Univerzitet u Novom Sadu. Veliko je zadovoljstvo, a za mene, kao nekadašnjeg studenta ovog Univerziteta, i čast, da sa rektorom i dekanima novosadskih fakulteta razgovaram o više tema koje nas povezuju. Grad Novi Sad i Univerzitet imaju tradicionalno dobru saradnju kroz stručnu praksu studenata završnih godina, koji imaju priliku da obave praksu u gradskoj administraciji. Danas je jedna od tema uređenje kampusa u Novom Sadu, a mi smo već za današnji sastanak pripremili neke predloge i dinamiku rešavanja problema iz tog delokruga. Kao dominantna tema danas se ističe podrška Univerziteta daljem privrednom razvoju grada. Univerzitet poseduje ogroman privredni potencijal, a ne samo naučni i obrazovni. Mi želimo da ohrabrimo Univerzitet da ima još bolju saradnju sa privrednim subjektima na teritoriji Grada, odnosno da se studenti obrazuju u onim obrazovnim profilima za kojima tržište ima potrebu i koji brzo pronalaze radna mesta – rekao je gradonačelnik Vučević.

Rektor prof. dr Dušan Nikolić rekao je da Grad i Univerzitet tesno sarađuju čitav niz decenija i da se nada da će ova poseta gradonačelnika doprineti produbljivanju te saradnje u više oblasti.

Mi ćemo današnji susret iskoristiti da zamolimo gradonačelnika za podršku u vezi sa uređenjem kampusa i u vezi sa nekim drugim aktivnostima koje su veoma važne za Univerzitet u Novom Sadu. Takođe, predložićemo i neke oblike saradnje koji su važni za Grad Novi Sad, tako što ćemo pokušati da naš intelektualni potencijal, koji se nalazi na 14 fakulteta i dva naučno-istraživačka instituta, stavimo u službu Grada i da na taj način doprinesemo opštem napretku naše sredine. Gradonačelnik i ja smo već pre nekoliko nedelja vodili razgovore u Gradskoj kući o oblastima u kojima možemo sarađivati. To je bio jedan načelni razgovor, a sada ulazimo u operativnu fazu i iskreno se nadam da će ovaj današnji sastanak označiti novi period u saradnji Grada i Univerziteta – rekao je prof. dr Nikolić.

Kada je reč o uređenju kampusa, rektor je ukazao na problem sa lokacijom kontejnera, sa asfaltiranjem određenih trotoara, nedostatkom mobilijara i klupa i istakao šta je sve potrebno kampusu.

Mi smo u mogućnosti da već ove godine načinimo određene izmene i zahvaljujući inicijativi Univerzizeta i njihovim sugestijama, da predvidimo sredstva u budžetu za 2016. godinu, koja će učiniti kampus Univerziteta u Novom Sadu još uređenijim i prilagođenijim studentima i profesorima – rekao je gradonačelnik.

Autor i foto: NsHronika.rs