Početna Gradske teme Gradska uprava: Vanredno stanje ne znači da su zabranjeni radovi u stanovima

Gradska uprava: Vanredno stanje ne znači da su zabranjeni radovi u stanovima

Vanredno stanje nije zabranilo izvođenje radova u stanovima, potvrdili su u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

Povodom pritužbi građana da pojedinci rekonstruišu stanove ili izvode druge radove u zgradama, u Gradskoj upravi navode da od uvođenja vanrednog stanja nije doneto posebno uputstvo koje bi se odnosilo na izvođenje građevinskih radova u stanovima, te se i dalje primenjuje Zakon o planiranju i zgradnji, kao i Zakon o stanovanju.

U ovoj Upravi podsećaju da ukoliko se izvode radovi na tekućem održavanju, nije potrebno pribaviti akt nadležnog organa.

“Tekuće održavanje objekta jeste izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svi radovi kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti, a radovi na tekućem održavanju stana jesu krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora, zamena unutrašnje i i spoljašnje stolarije i bravarije, zamena unutrašnjih instalacija i opreme bez povećanja kapaciteta i drugi slični radovi. Za sve ostale radove je potrebno pribaviti akt nadležnog organa”, kažu u Upravi.

Kako su naveli, ukoliko stanar izvodi radove na tekućem održavanju u svom stanu, ili radove za koje poseduje akt nadležnog organa potrebno je da o tome obavesti upravnika zgrade, da istakne obaveštenje stanarima o radovima koje izvodi i da radove ne izvodi u vreme kućnog reda.

U Gradskoj upravi su naveli i da su upoznati sa radovima u jednom stanu u zgradi u Ulici partizanskih baza 10 na koje su se žalili građani i kažu da je građevinski inspektor izašao na lice mesta i konstatovao da se izvode radovi na tekućem održavanju i da su zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, obijene su podne i zidne pločice, na pojedinim mestima zamenjene su instalacije, ukolonjene sanitarije i na pojedinim mestima izvađena je stolarija. Inspekcija izlaskom nije konstatovala da je ulaz prljav.

U Gradskoj upravi kažu i da inspektori svakodnevno obilaze Novi Sad i redovno nadgledaju sve građevinske radove.

Izvor: 021
Foto: Pixabay