Početna Gradske teme Gradski čelnici ne znaju čiji su geometri bili na Šodrošu, čeka se...

Gradski čelnici ne znaju čiji su geometri bili na Šodrošu, čeka se “pismo” iz Beograda

0

Vrh gradske vlasti ne zna čiji su geometri nedavno merili površine na Šodrošu.

Radi se o slučaju od 8. decembra kada su pecaroši zatekli geometre, koji su im rekli da ih je angažovala firma “Galens”, za koju se u javnosti govori da namerava da gradi na mestu Šodroša, nakon što Gradska vlast donese novi urbanistički plan tog dela grada.

Kabinet gradonačelnika je tada saopštio da je za potrebe izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava, na potezu Šodroša i Dunavca do plaže Štrand, u toku izrada dopune Hidrološke studije vodotoka Dunava sa hidrografskim podacima koju sprovodi Institut “Jaroslav Černi”. Međutim, nije objašnjeno čiji su geometri.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić i direktor JP “Urbanizma” Dušan Miladinović ne znaju ko su ljudi koji su se nalazili na Šodrošu, dodajući da njih grad nije angažovao. Oni nisu mogli ni da objasne zašto bi privatna građevinska firma obavljala geometrijska merenja.

Đurić je kratko izjavio da ne zna ko je i zašto angažovao geometre, a da o temi “Novi Sad na vodi” ne bi sada pričao, dok se ne dobije hidrološka studija koja je sada na dopuni.

Direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović je dodao da se radi hidrološka analiza jer je na osnovu prve revizije Instituta “Jaroslav Černi” konstatovano da su podaci malo zastareli i da bi trebalo da se detaljnije obrade, te da merenja budu preciznija.

Podsetimo da je Institut za vodoprivredu prošle godine dao mišljenje na “Hidrološku studiju vodotoka Dunava” i tada ocenio da nema dovoljno podataka, odnosno da su rezultati nepouzdani. Zaključak je bio da bi trebalo da se ispita problematika uticaja planiranih objekata na površinske i podzemne vode, kao i uticaj vode, leda i nanosa na buduće objekte.

Pod budućim objektima misli se na zgrade (uključujući i dvadestospratnice) koje bi tamo bile izgrađene u slučaju izdavanja vodnih uslova i izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava. To bi podrazumevalo da najveći deo tog zemljišta bude pretvoren u gradilište, što će doneti veliku korist kompaniji “Galens”, koja ima pravo korišćenja parcele na kojoj se nalazi brodogradilište.

Dodajmo i da je pokrajinski premijer Igor Mirović u četvrtak naveo da se Grad konačno obratio Republici oko pojašnejnja kako i šta treba da se uradi da bi se moglo graditi na vodnom zemljištu.

Grad još uvek nije dobio odgovor iz Beograda.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay