Početna Gradske teme Gradski prevoznik nabavlja 50 autobusa

Gradski prevoznik nabavlja 50 autobusa

Javno gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” planira da kupi 50 novih niskopodnih autobusa i to 30 solo i 20 zglobnih vozila sa ugrađenim motorima s pogonom na komprimovani prirodan gas (CNG).

U pitanju su vozila za gradski saobraćaj, koja JGSP nabavlja putem tendera koji je otvoren do 8. avgusta. Za javnu nabavku izdvojeno je oko 1,5 milijarda dinara sa PDV-om, a kriterijum za dodelu ugovora o kupovini je najniža cena, ali i rok isporuke.

Zahteva se da sva vozila imaju uređaje za grejanje, odnosno hlađenje, ali i ugrađene Wi-Fi rutere za besplatan internet uz mogućnost povezivanja 30 putnika istovremeno. Osim toga traži se da svaki autobus bude opremljen video nadzorom koji će neprekidno snimati unutrašnjost vozila, uz mogućnost snimanja zvuka u delu u i oko vozačke kabine. Solo autobusi moraju da imaju minimum 30 mesta za sedenje, odnosno 28 putničkih, jedno za smeštaj kolica osoba sa invaliditetom i jedno za vozača. U prednjem delu autobusa treba da budu ugrađena dva jednoiposeda za majku i dete, a kapacitet autobusa treba da je takav da može da primi najmanje 90 putnika.

Zglobni autobusi treba da imaju minimum 38 mesta za sedenje, odnosno, 36 putničkih, jedno za smeštanje kolica osoba sa invaliditetom i jedno vozačko mesto. I oni će imati ugrađen jednoiposed u prednjem delu za majku i dete, a moći će da prime najmanje 150 putnika. Podsetimo, JGSP je nedavno potpisao ugovore o kupovini novih osam midi autobusa s pogonom na CNG, ali i 13 solo autobusa na prirodan gas, te se nezvanično očekuje da se sugrađani u njima prevoze već na jesen. Kako je ranije najavljeno, do kraja 2019. godine JGSP je imao u planu da vozni park popuni sa 41 novim vozilom, naredne sa 30, a 2021. sa još deset.

Rebalansom gradskog budžeta za ovu godinu JGSP je dobio još 700 miliona dinara za kupovinu novih 50 autobusa. Imajući u vidu da je za nove autobuse ovogodišnjim budžetom grada već izdvojeno 100 miliona za kupovinu osam midi autobusa i 350 miliona za kupovinu 13 solo autobusa, kasa gradskog prevoznika za ovu i narednu godinu biće teža za oko 2 milijarde dinara.

Osim što će vozni park JGSP biti značajno obnovljen ovim investicijama, očekuje se i da troškovi goriva i rezervnih delova budu smanjeni, kao i broj starih vozila, budući da bi se nakon nabavke novih vozila rashodovala stara. Najavljeno je da će se ove godine iz njihovog voznog parka rashodovati osam, a naredne dve godine po deset autobusa.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija