Početna Gradske teme Gradski štab: Očekuje se nevreme, dogovoren operativni plan za sve službe

Gradski štab: Očekuje se nevreme, dogovoren operativni plan za sve službe

Povodom najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda i upozorenja Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, u Gradskoj kući je održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije i operativnog tima za odbranu od poplava.

Sastanak je usledio jer su danas na snazi crveni i naranžasti meteoalarm.

Upozorenje se odnosi na veću količinu padavina koja će biti praćena olujnim vetrom i gradom. Zaklјučeno je da je “neophodno preduzeti sve potrebne mere kako bi se pravovremeno reagovalo i kako bi se sprečile negativne posledice”.

Predočeno je koje su mere preduzete od momenta dostavlјanja upozorenja od strane Uprave za vanredne situacije, kao i mere koje će biti preduzete u toku današnjeg dana.

Na sastanku je “dogovoren detalјan operativni plan za sve komunalne službe na teritoriji grada i ostale relevantne subjekte, kao i za javna vodoprivredna preduzeća, u cilјu njihovog angažovanja u slučaju odbrane od poplava, i dati su nalozi javno-komunalnim preduzećima za preventivni obilazak terena”.

Završena odbrambena linija grada

Takođe, postavljanjem ankera na prostoru Luke Novi Sad, završena je poslednja faza rekonstrukcije odbrambene linije Novog Sada za odbranu od ekstremno visokih vodostaja Dunava.

Raniji radovi su trajali od 2008. do 2012. godine, a obuhvaćene su lokacije na levoj obali Dunava u gradskoj zoni u dužini od 2,35 km i 4,2 km na desnoj obali kanala Novi Sad-Savino Selo, od ušća kanala u Dunav do hidročvora Novi Sad. Ugradnja ankera za montažu mobilne opreme izvedena je u dužini od oko 560 metara.

Na formiranu podlogu, u slučaju nepovoljne hidrološke situacije, moguće je za nekoliko sati postaviti stubove i zatvoriti ih aluminijumskim talpama, navode u “Vodama Vojvodine”. Ovako kompletirana odbrambena linija, sa ostalim postojećim objektima, trebalo bi da štiti Novi Sad od velikih voda Dunava.

Vrednost radova na postavljanju ankera mobilne opreme iznosi oko 14,5 miliona dinara, a izvedeni su u roku od 90 dana.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay