Početna Gradske teme Gradsko groblje dobija Aleju zaslužnih građana

Gradsko groblje dobija Aleju zaslužnih građana

0

Novi urbanistički plan Gradskog groblja predviđa da novosadsko centralno groblje nastavi da se širi do površine od oko 120 hektara, a u narednim godinama predviđena je i Aleja zaslužnih građana.

Sam plan koji se sada našao na javnom uvidu ne donosi drastične izmene u odnosu na ranije planove o tome kako bi trebalo da se uredi prostor groblja i nastavi njegovo širenje, tako da i sada preovlađuje koncept da to bude jedna od najvećih ozelenjenih površina na području Novog Sada.

Gradsko groblje u Novom Sadu je jedno od najuređenijih na prostoru nekadašnje SFRJ i njegova gradnja počela je pre pola veka nakon što je na jugoslovenskom urbanističko-arhitektonskom konkursu 1962. godine izabran rad profesora arhitekture Josipa Seisselua, Silvani Seissel pejzažnog arhitekte i Miroslava Kollenza, arhitekte iz Zagreba. Nagrađeni autori su za prostor i etape od 64 hektara izradili idejni i izvođački projekat i od 1974. godine je počelo sahranjivanje na Gradskom groblju. Ceo prostor predviđen za groblje podrazumeva 131,7 hektara.

U urbanističkom planu se sada navodi da će u narednim godinama biti potrebna gradnja novih grobnih polja, ali i Aleje zaslužnih građana koja će se nalaziti pored VIII polja kod novog ulaza koji se planira iz pravca Sajlova. U Aleji, koja bi imala 1,8 hektar bi se sahranjivale istaknute ličnosti iz raznih društveno-političkih i kulturno-sportskih oblasti, po posebnoj proceduri i odobrenju Skupštine grada, pri čemu bi bilo moguće da se tu prenesu ostaci zaslužnih građana sa drugih grobalja iz različitih perioda istorije grada.

Uz ovaj ulaz bi se uredio i prostor drugog grobnog centra (oproštajna sala, mrtvačnica, sala za daće i drugi sadržaji) sa oproštajnim trgom i kolumbarijumom (prostor za odlaganje urni) sa fontanom u ubliku urne sa rozarijumom (ružičnjak za posipanje pepela) i vrtom sećanja.

Novina je i da će XVIII polje biti namenjeno za grobna mesta “posebnog oblikovanja”. Kako su naveli urbanisti, ovo polje je osmišljeno kao površina na kojoj bi se našle različite forme nadgrobnih spomenika, od posebno dizajniranih slobodno raspoređenih spomenika, preko pojedinačnih stubova sa kasetama za urne, do biorazgradivih kapsula iznad kojih je posađeno drveće, koje bi u ovom slučaju predstavljalo spomenik pokojniku. Posebno oblikovanje nadgrobnih spomenika izdvaja ovo grobno polje kao jednu specifičnu celinu. Uređenje ovog grobnog polja osmišljeno je u vidu velike travnate površine, po kojoj bi se posetioci kretali proizvoljnim travnatim stazama.

Pored pomenute Aleje, prostora za urne i posebnog polja za specifične grobnice, predviđeno je da se dečije groblje koje već postoji u okviru I grobnog polja, formira u okviru X i XI polja sa oko 100-150 grobnih mesta, a na grobnom polju V ostaje prostor namenjen za masovno sahranjivanje, izazvano elementarnim nepogodama, prirodnim katastrofama ili nesrećama.

Urbanisti su dobar deo plana posvetili uređenju zelenila, jer kada se pogleda sa strane, Gradsko groblje je skoro pa pošumumljena oblast u ovom delu predgrađa Novog Sada.

Od radova na postojećim objektima predviđeno je da Lisje može da nadzida za jedan sprat svoju upravnu zgradu, kao i da se prošire gradska mrtvačnica, krematorijum i oproštojna sala.

Planom su predviđeni i radovi na okolnim saobraćajnicama kako bi se dodale pešačke i biciklističke staze, a ukupno oko Gradskog groblja bi bilo oko 1.550 parking mesta za automobile i sedam mesta za autobuse.

Inače, prema podacima iznetim u nacrtu plana, do sada na VII grobnih polja ima 60.000 grobnih mesta, dok se za od VIII do XIV planira kapacitet od 44.100 gobnih mesta i za polja XV do XVIII još 17.700, odnosno da kapacitet bude 121.800 grobnih mesta. Urbanisti navode da gledajući broj stanovnika, fertilitet i drugu statistiku, podaci govore da sa ovim kapacitetim Gradsko groblje može da se koristi još bar 31 godinu.

Plan Gradskog groblja se na javnom uvidu nalazi do 25. maja i nacrt se može videti u JP “Urbanizam”, kao i na sajtu ovog preduzeća. Primedbe i sugestije se podnose Zpravi za urbanizam u Radničkoj 2.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay