Početna Gradske teme Gradsko zelenilo među potencijalnim dobitnicima Oktobarske nagrade

Gradsko zelenilo među potencijalnim dobitnicima Oktobarske nagrade

0

gradsko-zelenilo

Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke, JKP “Gradsko zelenilo” i kulturni radnik Ismet Atić predloženi su za ovogodišnje dobitnike Oktobarske nagrade, dok su pronalazač i maturant Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Stefan Velja, humanista Goran Crnojević i direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić predloženi za ovogodišnje laureate Novembarske povelje.

To je danas odlučeno na sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i instranstvu.

Inicijativu da Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke dobije Oktobarsku nagradu podnelo je Društvo za zaštitu kulturno-istorijske baštine i kolekcionara “Srpska Atina”, a podršku kandidaturi dali su SKUD “Železničar” Ansambl “Vila” iz Novog Sada, Matica iseljenika Vojvodine i Gradska biblioteka.

JKP “Gradsko zelenilo” predložilo je Udruženje građana “Štrandaroši”, kao i grupa građana Marija Marjanović, Dražen Duduković, Katica Kopanja, Petar Šijak, Gavra Banić, Đurđica Fabijan i Gabrijela Šipoš, dok je inicijativu da Ismet Atić dobije Oktobarsku nagradu podnela pijanistkinja i redovna profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Rita Kinka, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Gradske biblioteke, Pozorišta mladih, Muzičke škole “Isidor Bajić”, EXIT fondacije, Muzičke omladine Novog Sada, Jovana Adamova, Miomira Šećerova i prof. dr Bogdana Đakovića.

Da pronalazač i maturant Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Stefan Velja dobije Novembarsku povelju za 2015. godinu predložili su Centar za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa CERKIN i neformalna grupa građana “2 minuta tišine”.

Inicijativu da humanista Goran Crnojević dobije prestižno gradsko priznanja podnela je Skupština stanara, Rumenački put 15 i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka iz Novog Sada, a direktora Gradske biblioteke Dragana Kojića predložili su Društvo za zaštitu kulturno-istorijske baštine i kolekcionara “Srpska Atina” i Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke.

Svi predlozi upućeni su Skupštini grada, a o njima će se odbornici izjasniti na svečanoj sednici novosadskog parlamenta. Novčani deo nagrada iznosi 130.000 dinara.

Na današnjoj sednici Komisija je odbila kandidaturu za dodelu Novembarske povelje novinaru Bori Lazukiću, jer nije stigla u propisanom roku.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Autor: 021.rs