Početna Gradske teme Gradsko zelenilo prvo u Srbiji uvodi posebnu negu drveća

Gradsko zelenilo prvo u Srbiji uvodi posebnu negu drveća

0

Gradsko zelenilo započelo je projekat kojim će drveće dobiti posebnu negu, uz tvrdnju da je u poslednjih 10 godina broj stabala u Novom Sadu udvostručen – sadnjom više od 54.000 sadnica.

Gradsko zelenilo kaže da su njihovi radnici prvi u Srbiji počeli da sprovode folijarnu prihranu odraslih drvoreda u celom gradu i prigradskim naseljima.

U Zelenilu objašnjavaju da ovo znači da će svako stablo dobiti neopohodne hemijske hranljive elemente, koji će pospešiti njegovu vitalnost, podstaći ishranu i razvoj, što je posebno važno da rast i zdravlje drveća koje raste u gradskim sredinama.

Kažu da je prihranjivanje započeto sinoć i da su vitamine i minerale prvi dobili kestenovi na Bulevaru vojvode Stepe, Bulevaru Jaše Tomića i Aleji Mike Antića.

Kako objašnjavaju u preduzeću, folijarna prihrana preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena.

Mlado lišće na ovaj način brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke.

Pomoćnica direktora za održavanje zelenila Danijela Andrić navodi da je folijarna prihrana odraslog drveća značajna novina u poslovanju i da su do sada u celom regionu takvu vrstu nege dobijala samo mlada, tek zasađena stabla.

“Folijarna prihrana omogućava lakši i brži pristup makro i mikro hemijskih elemenata biljkama i poboljšava njihovu vitalnost, kondiciju i opšte stanje. Apliciranje hranljivih materija se vrši preko lista. Biljke translokaciono usvajaju hranljive materije i minerale i distribuiraju ih u ostale delove. Ovaj način tretiranja omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam, izuzetno je efikasan pri unosi mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama”, kaže Danijela Andrić.

Ona dodaje i da smesa nije škodljiva ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.

Zelenilo navodi i da u Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala i da se u poslednjih 10 godina broj drveća odvostručio sadnjom 54.216 novih sadnica u gradu i prigradskim naseljima.

Ovo komunalno preduzeće dodaje i da je u svim gradskim parkovima izgrađen moderni zalivni sistem kap po kap, a da ove godine biti izgrađen i za zalivanje drvoreda na Bulevaru Mihajla Pupina.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay