Početna Gradske teme Grafiti naružili SNP

Grafiti naružili SNP

0

snp-srpsko-napredno-pozoriste

U Novom Sadu grafiti su postali nezaobilazan detalj na mnogim kućama, zgradama… Međutim, oni koji ih ispisuju, ne samo da uništavaju privatno vlasništvo, nego i mnogi simboli grada na svojim fasadama imaju poruke koje nemaju drugu svrhu osim da ruže njihov izgled.
Srpsko narodno pozorište, jedno od najprepoznatljivijih obeležja Novog Sada godinama je ispisano grafitima i to, po rečima građana, predstavlja ruglo za jednu ustanovu kulture.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević kaže da je situacija dramatična, jer je ta ustanova ponos kulture, a fasada zgrade i deo oko nje su u veoma lošem stanju.

“Imamo ceo trg koji je devastiran, imamo stepenište koje se ruši, lomi, ljudi padaju, a mi više nemamo načina da obezbedimo da klinci ne šaraju grafite, kao što šaraju”, upozorava on.

Međutim, Milosavljević kaže da po ugledu na neke druge zemlje može da se pronađe rešenje.

Suštinsko rešenje mislim da je ono rešenje koje je primenjeno u Parizu svojevremeno kada su na Bogorodičinoj crkvi i ostalim znamenitostima Pariza klinci počeli da crtaju grafite. Onda je policija reagovala, naplaćivala drakonske kazne, užasne kazne koje naravno nisu plaćali ti klinci nego njihovi roditelji, pa danas više nikome ne pada na pamet u Parizu crta grafite po Bogorodičinoj crkvi Samo takve mere zaštite ovakvog zdanja mogu da dovedu do rezultata”, ističe Milosavljević.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo” Aleksandar Bogdanović kaže da skidanje grafita sa takvih zgrada nije nimalo jeftino, ali da se traže načini za rešavanje tog problema.

“Dugoročno rešenje koje ćemo predložiti je postavljanje zaštitnog sloja, odnosno emulzije u obliku folije koja bi se nanela na kompletnu fasadu Srpskog narodnog pozorišta kako se grafiti ne bi dalje pojavljivali ili ukoliko se pojave da mogu jednostavno sa toplom vodom i krpom uklone”, veli on.

Prostor ispred Srpskog narodnog pozorišta poznat je kao mesto gde se godinama okupljaju mladi Novosađani, a sugrađani kažu da njima prvenstveno treba objasniti zbog čega to ne bi trebalo da rade, da ne bude posle – džaba ste krečili.

Autor i foto: RTV