Početna Gradske teme Završena 12. Novosadska jesen

Završena 12. Novosadska jesen

0

cvece,-cvetna-pijaca

Dvanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju “Novosadska jesen” na prvom spratu Spensa organizovao je Pokret gorana Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Gradske uprave za privredu.

Ova izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta koja se organizuje svake godine krajem oktobra je bila idealna prilika Novosađanima i Novosađankama, kao i gostima Novog Sada, da na jednom mestu, na više od 2.500 m2 izložbenog prostora posete više tematskih izložbi.

Kako je “Jesen pravo vreme za sadnju”, centralni deo izložbe je zauzimala izložba hortikulture – posvećena kvalitetnim jesenjim vrstama sezonskog cveća, ali i sadnicama, saksijskim cvećem, saksijama i dodatnom opremom potrebnom za hortikulturno uređenje. Pored hortikulture, na “Novosadskoj jeseni” tradicionalno su bile održane i Izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane i Izložba suvenira, rukotvorina i starih zanata.

S obzirom da je jedna od prioritetnih tematskih oblasti ove godine zaštita zemljišta, a da je Organizacija Ujedinjenih Nacija na svojoj 68. Generalnoj skupštini proglasila 2015. godinu za Međunarodnu godinu zemljišta, Pokret gorana Novog Sada je u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo došao na ideju da ove godine tema ekološke manifestacije “Novosadska jesen” bude “Međunarodna godina zemljišta 2015”. Tokom pet dana trajanja, održana su predavanja i radionice, kako za stručnu javnost, tako i za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola.

Održano je jedanaest ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, a nakon radionice su obilazili i celu manifestaciju sa svojim nastavnicama/cima.

Inženjeri zaštite životne sredine su promovisali akciju zamene starog papira za sadnice. Sugrađani koji su doneli deset kilograma starog papira dobijali su sadnicu cveća, a za 60 kilograma sadnicu drveta. Na ovaj način su želeli da skrenu pažnju na potencijal koji reciklaža starog papira ima. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, predstavilo je svoja štampana izdanja – plakate, brošure i priručnike koji su privlačili veliki broj posetilaca na njihov štand.

Tokom prethodnih pet dana, na “Novosadskoj jeseni” su se sreli brojni predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora i međusobno razmenjivali znanja i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, hortikulture, pejzažne arhitekture i organske poljoprivrede, što će doprineti unapređenju njihovog rada i razvoju ekološke svesti građana.

Predstavilo se oko 200 izlagača iz svih izložbenih celina, a u edukativnim radionicama je direktno učestvovalo 380 dece i mladih, 150 nastavnika je prisustvalo Okruglom stolu o održivom razvoju, 280 pejzažnih arhitekata, đaka i studenata je prisustvovalo Stručnom skupu i više od 120 zainteresovanih učestvovalo na Skupu o zaštiti zemljišta.

Autor: RTV
Foto: pokretgorana.org.rs