Početna Kultura Dodeljene nagrade na 19. Videomedeji

Dodeljene nagrade na 19. Videomedeji

0

videomedeja2015

Na 19. Međunarodnom video festivalu Videomedeja, održanom od 23. do 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, internacionalni žiri koji su činili Mihailo Ristić iz Srbije, Maja Bogojević iz Crne Gore i Dajmon Mol iz Pensilvanije dodelio je nagradu “Sfinga” za najbolji video rad, nagradu “Bogdanka Poznanović” za najbolju medijsku instalaciju i nagradu ,”Lunartis” za najbolji diplomski film. U selekciji “Lunartis” dodeljena je i nagrada publike.

Nagrada “Sfinga” dodeljena je Bjornu Melhusu (Nemačka), za delo Sloboda i nezavisnost (Freedom & Independence). Po mišljenju žirija, ovo izuzetno video-umetničko delo obuhvata široki raspon medija i raznovrsne stilske postupke u rasponu koji obuhvata upotrebe moderne filmske estetike, subverzivnih teatarskih sredstava, raznorodnih televizijskih i video efekata, stvarajući tako čitavo bogatstvo asocijacija majstorski konstruisanih umetničkih slika.

Nagrada „Bogdanka Poznanović” za najbolju umetničku instalaciju dodeljena je Majklu Takeu Magruderu (Velika Britanija), za delo Novi Jerusalim (A New Jerusalim). Po mišljenju žirija, instalacija se izdvaja po svom stilu, obuhvata kako imerzivne tako i tehnološki sufisticirane elemente, a koji se sastoje od upotrebe Oculus Rift kacige uz pomoć koje se stvara inspirativno senzualno iskustvo u kombinaciji sa posebnom prikladnom projekcijom animiranih volumetrijskih vizuelnih formi. Suštinski delo stvara inspirativno, pak kriptično, moguće višeslojno značenje.

Nagrada „Lunartis” za najbolji studentski rad po mišljenju žirija dodeljena je Didaku Himenu (Španija) za delo Oscilacija (Oscillation). Po mišljenju žirija, delo je inovativno, maštovito i besprekorno satkano, sa oniričnim elementima koji su prikladno ukombinovani unutar same narativne strukture.

Nagrada publike koja je glasala za filmove u selekciji ,,Lunartis” dodeljena je za film Ona hoda (She Walks) autorke Viktorie Visko iz Francuske.

U okviru takmičarskog programa, na ovogodišnjoj Videomedeji predstavljena su 54 video rada, 8 medijskih instalacija i 11 diplomskih filmova. Urednici programa, Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević, birali su među više od 1200 prijavljenih umetničkih radova autora iz više od 50 zemalja.

Velika posećenost festivala nije nedostajala ni ove godine. Festival su posetili mlađa i starija populacija, s tim da su mlađi ljubitelji video umetnosti činili većinu. Takmičarski i revijalni deo su skoro podjednako zadobili pažnju posetilaca, čije su pohvale za kvalitet programa i organizaciju potvrdili značaj postojanja i realizacije festivala Videomedeja.

Festival je realizovan u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, a podržali su ga Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Autor: RTV
Foto: Videomedeja.org