Početna Gradske teme Grejna sezona u Novom Sadu po potrebi će trajati do 15. maja

Grejna sezona u Novom Sadu po potrebi će trajati do 15. maja


Grejna sezona će maksimalno moći da traje od 15. septembra do 15. maja, a zvanična grejna sezona će trajati od 1. oktobra do 15. aprila, što je 15 dana duže u odnosu na odluku koja je do sada važila.

Naime, prema dosadašnjoj odluci grejna sezona počinjala je 15. oktobra tekuće i završavala se 15. aprila naredne godine, a mogla je da počne i pre roka kada je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura spoljašnjeg vazduha u Novom Sadu tri dana uzastopno u 21 čas 12 stepeni ili niža, ali ne pre 1. oktobra. Takođe, prema prethodnoj odluci grejna sezona je trajala i duže od 15. aprila ako temperatura spoljašnjeg vazduha tri dana uzastopno u 21 čas ne bude viša od 12 stepeni, ali ne duže od 3. maja.

Prema predloženim izmenama, sada grejna sezona može da počne već 15. septembra ako temperatura tri dana bude niža od 12 stepeni, a može da se produži do 15. maja iz istog razloga.

Novina u odnosu da dosadašnju odluku je i da Novosadska toplana ceo remont mora da završi do 5. septembra, dok je do sada bio rok 20. septembar, a početak novih radova ne može da bude pre 15. maja. Gradsko veće je predložilo i da Toplana od sada tople probe radi od 6. do 10. septembra, umesto od 21. do 25. septembra.

U obrazloženju odluke se navodi da se izmene donose zbog velikog broja pritužbi građana u maju ove godine zbog isključenog sistema daljinskog grejanja.

Izmenama propisa stanovi će se sada biti topliji i duže, kako bi se izbegla situacija od ove godine, kada je početkom maja bilo neuobičajeno hladno, a Novosadska toplana nije mogla da pokrene grejni sistem jer je već počela sa remontima. Podsetimo da je zbog toga, a na predlog gradonačelnika, Gradsko veće donelo odluku da se majski računi za grejanje umanje za 20 odsto.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay