Početna Kultura Uzbudljiv početak vikenda: Merlinka festival u Novom Sadu

Uzbudljiv početak vikenda: Merlinka festival u Novom Sadu

0

Merlinka festival će se po peti put održati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od petka, 31. maja do nedelje, 2. juna.

Za tri dana biće prikazano 12 filmova iz Austrije, Brazila, Bugarske, Izraela, Indije, SAD-a, Srbije i Španije. U pitanju su najbolji filmovi koji su nagrađeni na Merlinka festivalu.

Prvi dan, u petak, 31. maja, za sve ljubitelje filma festival počinje u 19.00, a otvara dokumentarni video Želimira Žilnika “Među ljudima: Život i gluma“, koji prati glumce amatere koji su učestvovali kao protagonisti u Žilnikovim filmovima, kao što su Marble Ass, Stara škola kapitalizma, Tvrđava Evropa, Pioniri maleni…, Pirika na filmu, Rani radovi, Crni film, Sedam mađarskih bajki, Kenedi se ženi…

Nakon projekcije ovog filma biće prikazan kratki austrijski film “Matijas” u režiji Klare Štajn, koji je dobio specijalnu nagradu na Merlinka festivalu u Beogradu, a prati mladog trans muškarca koji pokušava da uskladi svoj novi identitet u odnosu na njegovu devojku i posao.

Isti dan, u 21.00, biće prikazan još jedan austrijski film. U pitanju je “Ja, životinja” u režiji Katarine Mukštajn o kontradiktornim silama koje vode naše živote: želja, strast i razum. Film je premijerno prikazan na Berlinalu prošle godine, a u Cirihu je nagrađen kao najbolji igrani film sa nemačkog govornog područja.

Isto tako interesantni filmovi biće prikazani u ostalim danima festivala.

Merlinka festival realizovan je uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu“, i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Izvor: Moj Novi Sad

Foto: Pixabay