Početna Gradske teme Zbog spornih javnih nabavki u Novom Sadu isplaćeno više od 20.000 evra

Zbog spornih javnih nabavki u Novom Sadu isplaćeno više od 20.000 evra

Gradska javna preduzeća, uprave, ustanove, kao i ogranci državnih preduzeća isplatili su za godinu dana više od 20.000 evra iliti 2.364.750 dinara zbog spornih i poništenih javnih nabavki.

Kad firme koje su ponuđači na tenderima gradskih organa i preduzeća smatraju da su oštećene ili da je postupak u kojem učestvuju sumnjiv, mogu da ulože zvaničnu žalbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava.

Reč ove komisije je konačna, pa je tako ona u proteklih godinu dana delimično ili potpuno poništila na desetine nabavki, a u velikom broju slučajeva je odlučila i da su se firme žalile bez ikakvog osnova, tj. da naručioci nisu kršili zakon o javnim nabavkama.

Komisija je za godinu dana odlučivala u oko 50 tendera. Naručioci u ovim postupcima su najčešće Toplana, Parking servis, Vodovod i Srbijagas, ali se pojavljuju i Spens, Vode Vojvodine, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, Gradsko saobraćajno preduzeće, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Osnovna škola “Kosta Trifković”, “Radosno detinjstvo” i drugi.

Ukupno je poništeno 27 javnih nabavki, delimično ili u potpunosti, a razlozi su razni. Na primer, u žalbi firme “Ranđelović gradnja” protiv odluke Spensa delimično je poništena nabavka zbog greške stručne komisije u dodeli posla, ali je slučaj eskalirao i čak doveo do krivične prijave. Naime, predstavnik firme “Ranđelović” je javno rekao da je tokom postupka primao telefonske pretnje u kojima mu se govori da se ne javi na tender, a Spens je podneo krivičnu prijavu protiv građevinske firme, smatrajući da je falsifikovala jedan od ugovora.

Na tenderu Parking servisa za nabavku usluga obezbeđenja, firma “Dobergard” se žalila da je preduzeće prihvatilo nepotpunu ponudu druge firme, tj. da joj je dopustilo da naknadno dostavi bankarsku garanciju. Parking servis ovo je negirao i poručio da je izabrana firma zaboravila da priloži bankarsku garanciju koju je već imala, a da ja izabrana zbog niže ponuđene cene. Taj tender je svakako delimično poništen. Greška je koštala Parking servis 60.000 dinara.

Firma “Struja” žalila se da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije na tenderu za javno osvetljenje kod sportske hale u Petrovaradinu prihvatila ponudu koja ne ispunjava uslove. Republička komisija konstatovala je da greška u proceni postoji i da je potrebno ponovo odabrati ponudu. Ova greška koštala je UGZI 120.000 dinara.

Fakultet tehničkih nauka morao je da isplati 150.000 dinara na osnovu žalbe “Perins inženjeringa”. Firma se žalila da je nepravedno diskvalifikovana sa tendera za nabavku tonera. Komisija je ustanovila da se firma žalila sa razlogom jer nije bilo nikakvog osnova da je FTN diskvalifikuje sa tendera. Dokumentacija je, kaže komisija, bila prihvatljiva, te je fakultet morao da nadoknadi troškove žalbe i postupka.

Ovo su samo neki od primera problema u javnim nabavkama. Kako je vidljivo iz obrazloženja Republičke komisije za zaštitu prava, većina tendera biva poništeno zbog neprecizne papirologije i loših procena stručnih komisija preduzeća, ustanova i organa – što znači da nisu sve sporne javne nabavke nužno nameštene. Dok ima određeni broj nabavki za koje se ustanovi da su zaista “skrojene” po merama određenih firmi, neke javne nabavke su sprovedene sa mnogo propusta, zbog nestručnosti ljudi koji sede u “stručnim” komisijama.

Ovo su neki od zaključaka koje je i Državna revizorska institucija iznela u svom godišnjem izveštaju za prošlu godinu. Problem, smatra revizor, nije najveći kod sprovedenih, već kod nesprovedenih javnih nabavki i poslova koji su sklopljeni mimo tendera, iako za to nije postojao nikakav razlog tj. zakonski osnov.

Naime, vrednost ugovorenih javnih nabavki koje je tokom godine kontrolisao revizor iznosila je 1,42 milijarde dinara, a nabavke koje nisu u skladu sa zakonom iznosile su 1,32 milijarde dinara – što je skoro 93 odsto.

O sumnjivim nabavkama na lokalu i saznanjima revizora pisao je i 021. Tako je revizor u Beočinu otkrio da su dogovoreni poslovi na rekonstrukciji turističke kućice koji su plaćeni, ali nikada izvedeni, a novac se mimo postupka javne nabavke trošio i u Sremskim Karlovcima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay