Početna Gradske teme Groznica Zapadnog Nila registrovana i u Novom Sadu

Groznica Zapadnog Nila registrovana i u Novom Sadu

U Srbiji nikad nije bilo više komaraca. Ovolika brojnost u junu i julu nije zabeležena u proteklih 10 godina, kažu za Telegraf.rs u Zavodu za biocide.

Kako kažu u Zavodu, virus Zapadnog Nila je tokom juna registrovan na teritoriji Beograda, Pančeva, Sombora, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Novog Sada, Velikog Gradišta, Sremske Mitrovice.

Pored ovog virusa, ispitivano je i da li ima drugih zaraznih bolesti koje prenose komarci -denge, čikungunje, Zika groznice i malarije, ali srećom, one nisu pronađene.

“Ispitivanjem zbirnih uzoraka komaraca vrste Culex pipiens pipiens u laboratoriji Zavoda utvrđeno je prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila u tri uzorka iz Beograda, po dva uzorka iz Šapca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada i u po jednom uzorku iz Velikog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice”, objašnjavaju u Zavoda za Telegraf.rs.

SIMPTOMI POSLE TRI DO 14 DANA

Pojedine grupe ljudi, upozoravaju u Zavodu, posebno su izložene riziku od groznice Zapadnog Nila ako ih ubode zaraženi komarac. To se prvenstveno odnosi na starije od 50 godina, hronične i imunokompromitovane bolesnike.

“Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke. Simptomi bolesti javljaju se 3–14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma. Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno upala moždanica ili mozga. Osobe iznad 50 godina starosti imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti. Od životinja najčešće obolevaju konji. Bolest se sa zaraženih ljudi i konja ne širi dalje, već isključivo ujedom inficiranog komarca”, objašnjavaju u Zavodu.

MERE ZAŠTITE:

– Izbegavanje boravka na otvorenom u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca u sumrak i u zoru
– Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta
– Upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru
– Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu
– Po mogućnosti boraviti u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen
– Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
– Nošenje odeće koja pokriva noge i ruke. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću
– U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije koje podrazumevaju i preventivno uzimanje lekova (hemioprofilaksa) pre odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja (područja u kojima postoji rizik od prenošenja malarije)
– U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti po povratku sa putovanja, odmah se javiti izabranom lekaru i navesti podatak o putovanju i eventualnom ubodu komarca ili drugih insekata

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here