Početna Gradske teme Grupa od 10 vojvođanskih NVO podržala protest frilensera

Grupa od 10 vojvođanskih NVO podržala protest frilensera

Grupa od 10 nevladinih organizacija iz Vojvodine podržala je jučerašnji protest Udruženja radnika na internetu i optužila državu da je odgovorna za dosadašnje odsustvo primene zakona čime bi se omogućila naplata poreza i doprinosa na prihode frilensera, kao i za odsustvo mogućnosti da oni ostvare radna i socijalna prava.

Te nevladine organizacije u saopštenju pozivaju državne organe da prihvate odgovornost, jer je neprihvatljivo ponašanje predstavnika vlasti koji odbijaju da zauzmu konstruktivan stav povodom rešavanja tako važnog ekonomskog i socijalnog pitanja.

Plaćanje dažbina državi nužna je, korisna i moralna obaveza, ali ne pod nepravednim uslovima koji ne uzimaju u obzir živote stvarnih ljudi. Država Srbija, koja i inače neprincipijelno postupa u vezi sa naplatom različitih potraživanja, sopstvenim nedelovanjem je ova lica dovela u zabludu, te je dužna da ponudi pravedan dogovor, kojim neće ugroziti dostojanstvenu egzistenciju naših sugrađana, navodi se u saopštenju.

Neprihvatljiva je, kako se ukazuje, i taktika medijskog spinovanja sa ciljem predstavljanja frilensera kao nelojalnih građana i parazita društva, i osuđuju se pokušaji predstavnika vlasti da se ti ljudi stigmatizuju.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Novi optimizam, Savez antifašista Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Most solidarnosti, Vojvođanska politikološka asocijacija, Vojvođanski građanski centar, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay