Početna Gradske teme Gurmani: Novi restoran za gradske čelnike mora biti na obali Dunava

Gurmani: Novi restoran za gradske čelnike mora biti na obali Dunava

0

petrovaradin-1147245_1920

Gradski zvaničnici Novog Sada i njihovi gosti prošle godine ručavali su u tri različita restorana sa menija četiri kuhinje, a sada su rešili da zakupe još jedan.

Gradske vlasti Novog Sada ovaj put traže restoran nacionalne kuhinje “na obali Dunava”, kako je izričito navedeno u javnoj nabavci.

Grad je prošle godine sklopio ugovor sa ribljim restoranom koji ima i jela nacionalne kuhinje, a za koji je tražen vrlo obiman meni, koji je predviđao čak 29 različitih vrsta jela.

Nekoliko meseci kasnije gradska vlast pokušala je da zakupi i italijanski restoran, ali je tender propao jer nijedan od novosadskih ugostiteljskih objekata nije zadovoljio prohteve. U ponovljenom tenderu uspeli su da nađu kafanu sa italijanskom kuhinjom, ali su se pored nje, odlučili da angažuju još jednu sa tradicionalnim vojvođanskim jelima.

Ovog meseca raspisan je novi tender kojim se traži restoran nacionalne kuhinje, a objekat u kom će ručavati funkcioneri ovoga puta mora da bude na obali Dunava.

Restorani se koriste kada u goste dolaze domaće delegacije, dok je italijanski restoran predviđen za dolazak stranaca – objasnili su ranije u Gradskoj kući.

Ipak, sada nam nisu odgovorili zašto traže još jedan restoran, zašto on mora da bude na Dunavu, kao i koji su to restorani sa kojima grad ima sklopljene u ugovore.

U opoziciji ka­žu da predstavnici gradske vlasti jedu i piju na previše mesta. Robert Kolar iz LSV ističe da je aktuelna gradska garnitura zaboravila čemu služi gradska vlast i Skupština grada.

Biraju se restorani i određuje se da li će oni biti na Dunavu ili na Fruškoj gori, a ne mogu da se rešavaju elementarni komunalni problemi u gradu, kao što je valjana rekonstrukcija gradskog trga i rešavanje otpadnih voda. Na tim primerima se vidi da ne znaju čemu služi gradska vlast – kaže Kolar.

Đurađ Jakšić iz SRS kaže da su se predstavnici gradske vlasti još po dolasku na funkcije “odrekli domaće kašike”.

Već četiri godine gradski funkcioneri doručkuju, ručaju i večeraju van kuće. Navikli su se na restoransku hranu, a odrekli domaće kuhinje – kaže Jakšić i dodaje da u gradu ima daleko većih problema od biranja restorana, a kao primer ističe propadanje ustanova kulture.

ŠTA JE NA MENIJU?

Vojvođanski restoran

– Na meniju je bilo svega, od krompira u čakširama, vojvođanske šunke i drugih tradicionalnih predjela, pa sve do pačjih grudi u sosu od pečuraka i belog vina.

Nacionalni restoran

– U restoranu sa domaćom kuhinjom fokus je na specijalitetima sa roštilja, pa se na trpezi mogu naći mešano meso, pljeskavice, zapečeno mesto sa suvim vratom i sirom, ali i kuvana jela kao što su razne vrste čorbi sa domaćim rezancima.

Italijanski restoran

– Na meniju su bile različite paste, brusketi, italijanski pršut, nekoliko vrsta pice, ali i piletina i svinjetina spremljene na italijanski način.

Riblji restoran

– Na meniju se našlo 14 vrsta jela od riba, među njima i riblji perklet, kao i gotovo sve vrste rečne ribe, a bilo je pastmki i lignji. Pored toga tu je bilo i obilje jela sa roštilja za one koji ne vole ribu.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija / Pixabay.com