Početna Gradske teme Havarija na prastarim instalacijama na PMF-u, zgrada čeka renoviranje

Havarija na prastarim instalacijama na PMF-u, zgrada čeka renoviranje

Havarija na instalacijama zadesila je proteklih dana Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, a posledice po zdravlje zaposlenih mogle su da budu veoma opasne.

Do havarije je došlo usled starosti instalacija, a u kombinaciji sa vremenskim prilikama i velikom količinom vode i vlage u vazduhu, došlo je do kondenzacije i rastvaranja naslaga u cevima.

Naime, iz napuklih cevi i njihovih oštećenih spojeva sliva se tečnost visoke kiselosti. Zbog svega navedenog, rad laboratorije je onemogućen, a zaposleni su bili u opasnosti da prolaskom kroz hodnik u čijem plafonu se nalaze instalacije budu direktno izloženi opasnim hemikalijama, poručuju u Pokrajini.

Pokrajina je preko sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost po hitnom postupku izdvojila 450.000 dinara za sanaciju ove havarije.

U Pokrajini su, nakon vanrednog obilaska prostorija, stekli uvid u pravo stanje u kome se nalazi ceo departman, kao i zgrada koja je izgrađena pre 44 godine. Zaključak je da je zgrada spremna za kompletnu rekonstrukciju.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia/Bojan Kalkan