Početna Aktuelno #HerojUlice2020: Dragana Amidžić ima srce veliko kao Fruška gora

#HerojUlice2020: Dragana Amidžić ima srce veliko kao Fruška gora

0

Izbor za „Heroja ulice“, koji organizuju „Color Media Communications”, „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, otvoren je od 15. oktobra do 15. decembra 2020. godine.

Dragana Amidžić iz Bukovca, mesta na severnim obroncima Fruške gore, iako živi kao podstanar, uvek je spremna drugima da pomogne, zbog čega mnogi za nju kažu da “ima srce veliko kao Fruška gora”. Ova žena, koja hrani dvoje dece, oboje srednjoškolaca, ne propušta nijednu humanitarnu akciju, i spremna je svakome da pomogne. Istakla se Dragana još u prvom naletu virusa Korone. Tada je sa svojim drugaricama šila zaštitne maske.

– Maske smo šile na tri mašine i uradile smo ih više od 5.000 – počinje priču Dragana. – Nije bilo teško, a delili smo ih u Bukovcu, nosila sam ih u NURDOR, više puta u Dečje selo u Sremskoj Kamenici, deci ometenoj u razvoju u Veterniku, u novosadsku Polikliniku, bolnicu, KC Vojvodina i u Zavod za transfuziju krvi. Naravno, pomagala sam i ljudima starijim od 65 godina, donosila im potrepštine iz prodavnica, lekove iz apoteka i sve ostalo – priča Dragana koja je, čim je saznala za sakupljanje novca za pomoć maloj Lani Jovanović iz Rakovca, odmah krenula u akciju organizovanja.

– Organizovano je pet akcija u Bukovcu. Dva puta smo organizovali humanitarne akcije u jednom frizerskom salonu, a zajedno sa Vatrogasnim društvom „Bukovac“, organizovala sam turnir vatrogasaca u malom fudbalu, na terenu OŠ „22. avgust“, kao i dva humanitarna bazara uz prateći program na igralištu FK “Fruškogorski partizan”. Odziv Bukovčana bio je izuzetan i tome sam se veoma obradovala. Pored toga, na nekoliko lokacija u Bukovcu postavili smo i kutije za donacije, u koje su naši sugrađani ubacivali novac – navodi Dragana koja je sav sakupljen novac, kroz pomenute razne akcije, odmah uplaćivala na račun male Lane Jovanović.

Međutim, ovde nije kraj humanim akcijama naše sagovornice, u kojoj učestvuje i njeno dvoje dece, Strahinja i Željana.

– Bolje se osećam kada pomažem drugima, jer tako su me učili moji roditelji, a tako vaspitavam i svoju decu. Nisam prestala da budem humana, a već sam započela i novu humanu akciju. Sada sakupljamo novac za lečenje male Minje, a krenula sam iz Sremske Kamenice. Naravno, radićemo i u mom Bukovcu, gde želim da osnujem Aktiv žena – istakla je Dragana Amidžić.

Da li vaša ulica ili kvart imaju nekog heroja kojim se svi ponosite? Nekog ko uređuje zajedničko dvorište ili prilaz zgradi? Nekog ko je poznat po tome što se brine o starima i osobama sa invaliditetom, donosi im hranu i pomaže u kućnim poslovima? Nekog ko zbrinjava i hrani napuštene životinje? Nekog koga deca u ulici jednostavno obožavaju pošto im uvek posećuje pažnju, kupuje im sladoled i igra se njima? Ako poznajete nekog takvog prijavite ga na konkurs “Heroj ulice” putem mejla na adresu: herojulice021­@gmail.com.

Predložene sugrađane obići će novinarske ekipe i uraditi reportaže sa njima i njihovim komšijama. Na kraju godine biće održan izbor, a na prijemu kod gradonačelnika Novog Sada svi prijavljeni će dobiti simbolične nagrade i plakete. Pobednika očekuje nagradno putovanje, produženi vikend za dve osobe u hotelu “Fontana” u Vrnjačkoj Banji.

Izbor za “Heroja ulice” prvi put je organizovan 2019. godine, kada je velik broj Novosađana prijavio svoje komšije kojima se ponosi, a Mirjana Mutuc, Novosađanka koja svake nedelje, zajedno sa svojim ćerkama Marijanom i Minom, sprema obroke za sedam socijalno ugroženih porodica, pobednica je prošlogodišnjeg konkursa.

Autor: NSHronika
Foto: Privatna arhiva