Početna Gradske teme Hladnoća ugrozila ptice

Hladnoća ugrozila ptice

swans-1636160_640

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama u izuzetno hladnim danima koji su pogodili Srbiju. Poseban problem su ptice na rekama.

Mediji javljaju da se Dunav kod Novog Sada i Zemuna zaledio, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proglasilo je obustavu plovidbe Dunavom od Bezdana do Prahova zbog pojave leda i jakih udara vetra.

Ovako niske temperature posebno su opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i čija mala tela su najizloženija smrzavanju, prenosi N1. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da pomognu malim pevačima tako što će ih nahraniti suncokretom, lomljenim žitaricama ili jabukama. Kako navode, potrebno je ptičicama tokom dana ponuditi i svežu nezaleđenu vodu za piće.

– Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi i do 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u barama, ritovima, jezerima, na rekama i ribnjacima koji u ovakvim danima brzo zalede. Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem – ističe Društvo u saopštenju.

Oni su pozvali i nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

Oni su saopštili i da labudovi na kejovima u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu koji je okovao Dunav. Kako je preneo B92, Društvo je naveli i da su ekipe ovog i drugih udruženja na terenu.

– Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje – piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nakon što su mediji preneli vest o zarobljenim pticama u Zemunu i Novom Sadu.

Zaleđene reke

Led na Dunavu u Novom Sadu i u Zemunu pojavio se ranije nego što je to prognozirao Republički hidrometeorološki zavod. Na Tisi, Tamišu i Moravici zabeležena je pojava delimičnog i potpunog ledostaja debljine od 2,5 do šest centimetara leda, dok je na Neri zabeležena pojava priobalnog leda.

Osim što je zabranjena plovidba Dunavom, nadležni podsećaju da je i dalje na snazi odluka o obustavi saobraćaja na Tisi, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Izvor: N1/B92
Foto: Ilustracija/Pixabay