Početna Gradske teme Hotel “Park” obustavio prijem gostiju, korona uticala na posećenost

Hotel “Park” obustavio prijem gostiju, korona uticala na posećenost

Virus korona i zatvorene granice uticale su na rad jednog od najpoznatijih novosadskih hotela – Hotel “Park”. Vrata hotela su i dalje otvorena, ali u njemu nije moguće rezervisati sobu od 1. avgusta.

Hol hotela je prazan, u njemu se nalazi poneki zaposleni, a svetla su prigušena. Posetioce pak prima kladionica koja radi u sklopu zgrade hotela.

Kako je rekao jedan od zaposlenih, hotel ne prima goste, između ostalog, i zbog malog broja bukiranih soba, te nije imalo smisla raditi zbog nekoliko aktivnih apartmana. Problem je u tome što se hotel u dobroj meri oslanjao na sportiste i posetioce iz inostranstva, na koje trenutno ne može da računa zbog zatvorenih granica i situacije sa virusom korona.

U telefonskom razgovoru sa centralom hotela rečeno je da bi goste mogli da počnu da primaju sredinom avgusta.

Ukoliko preko najpopularnijeg sajta za rezervisanje apartmana i soba i pokušate da rezervišete sobu, pojaviće vam se obaveštenje da stranica nije pronađena. Sobu nije moguće rezervirsati ni preko sajta hotela.

Kako se može videti u Agenciji za privredne registre, Hotelsko-turističko ugostiteljsko preduzeće “Park”, čiji je direktor Bodin Butorović, u prošloj godini ostvarilo je dobit veću 37,5 miliona dinara.

Ovaj hotel sa pet zvezdica izgrađen je 1961. godine, ali je u narednim godinama proširivan. U to vreme “Park” je bio najveći hotel u Jugoslaviji. U njemu je Novu godinu 1977. dočekao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz, pa tako i danas apartman u kojem je boravio novi naziv “Titova rezidencija”.

Hotelijeri tražili pomoć zbog korona-krize, mala popunjenost kapaciteta

Turizam je jedna od privrednih grana koja je najpogođenija krizom koju je izazvao virus korona. Hotelijeri su još u martu apelovali na predstavnike vlasti da moraju da im pomognu kako bi preživeli, tražeći smanjivanje poreza na hranu i piće, ali i na dohotke.

Poslovno udruženje hotelskog-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) saopštilo je u junu da je popunjenost hotela u Srbiji bila svega 10,16 odsto, a 386 hotela, radilo je 112 njih.

“Određen broj kolega i dalje izražava veliku zabrinutost u vezi sa trenutnim poslovanjem, jer smatraju da ne mogu da izdrže dalji rad sa ovolikom popunjenošću”, saopštio je tada HORES, iz kog su pozvali građane da leto provedu u domaćim hotelima.

Georgi Genov iz HORES-a rekao je, prilikom gostovanja na RTS-u, da su u Srbiji najugroženiji hoteli u Beogradu i u većim gradovima, dok nešto veće šanse za poslovanje imaju hoteli u banjama. On je dao projekciju da bi oporavak mogao da usledi tek u martu sledeće godine.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia