Početna Gradske teme HPV vakcinu u Novom Sadu primilo prvih 418 devojčica

HPV vakcinu u Novom Sadu primilo prvih 418 devojčica

0

Besplatnu vakcinu protiv HPV (humanog papiloma virusa) od oktobra je u Novom Sadu primilo 418 devojčica. One mogu predstavljati prekretnicu u borbi protiv karcinoma grlića materice, druge bolesti po broju umrlih žena u Srbiji.

Statistika kaže da svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti. I dalje smo drugi u Evropi po smrtnosti, a četvrti po oboljevanju od te vrste karcinoma. Glavni uzročnik ove vrste karcinoma, HPV infekcija, može se sprečiti ukoliko se devojčice na vreme vakcinišu i ako postoji organizovan skrining koji predstavlja rano otkrivanje bolesti. Vakcina postoji, ali ona, za sada, u Srbiji nije besplatna. Udruženje ginekologa Srbije apelovalo je na institucije da vakcina protiv HPV bude dostupna svima koji žele da se vakcinišu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je zajedno sa Domom zdravlja „Novi Sad“ pokrenuo projekat besplatne vakcinacije za devojčice od 12 do 18 godina. Tražili su i dobili sredstva, pa vakcinisali 418 devojčica.

– Za nekih šest dana je ovde kod nas vakcinisano 100 devojčica uzrasta od 14 do 18 godina. Paralelno je počela u Domu zdravlja vakcinacija devojčica mlađeg uzrasta. I mogu vam reći, u situaciji gde je tako bilo, roditelji su imali razna pitanja kako će to zbog korone funkcionisati, mi smo prezadovoljni i to je ono što želim da naglasim – kaže za N1 Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje.

Besplatnih vakcina ima za još četrdesetak devojčica, a u Institutu najavljuju da će projekat svakako ponoviti. On predstavlja prapočetak vakcinacije protiv HPV u Srbiji. U zemljama gde se vakcina uveliko koristi, poput Australije, rak grlića materice skoro je iskorenjen. Zašto vakcina, koja košta između 200 i 300 evra, kod nas nije dostupna svima, prošlog januara RFZO je pitala sociološkinja Ana Pataki.

– Odgovor koji sam dobila bio je da je vakcina protiv HPV na listi preporučene, a ne obavezne imunizacije, te stoga RFZO nema obavezu nabavke ove vakcine. Međutim, ona je najčešće nepristupačna devojkama i ženama i predstavlja ogroman izdatak u kućnom budžetu i redovnoj potrošačkoj korpi. Pomnožite to sa nekoliko puta, ukoliko imate više devojčica u porodici – kaže Pataki.

Dakle, imamo Nacionalni program borbe protiv raka, ali ne i sistemsko rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena.

Izvor: N1, novisad.com
Foto: Pixabay