Početna Gradske teme Humani Novosađani pomogli Zavodu za transfuziju

Humani Novosađani pomogli Zavodu za transfuziju

Tokom novogodišnjih praznika zalihe krvi u Zavodu za transfuziju u Novom Sadu znatno su se smanjile. Najhumaniji Novosađani juče su pritekli u pomoć. Svojim gestom dobročinstva obradovali su one kojima je krv neophodna, ali i svoje najmlađe.

Dok su pojedini sugrađani uživali u prazničnoj atmosferi, najsavesniji su juče poranili u Zavod za transfuziju krvi. U znak zahvalnosti za njihove najmlađe obezbeđeni su paketići, a zabavljali su ih Bela iz bajke “Lepotica i zver”, Deda Mraz i drugi animatori koji su im ovaj dan učinili posebnim.

Zbog potreba pacijenata Zavod će ubuduće pokrivati još četiri centra, a to su Vrbas, Vršac, Senta i Kikinda. Pozivaju sve građane koji su u mogućnosti da budu davaoci, a od elemenata krvi najneophodniji su im trombociti.

– Mi radimo i dodatno zapravo, dodatno prikupljanje trombocita što se tiče aferoznog postupka, evo već smo danas odradili jednu aferezu ove godine i nadamo se da će ih biti još, a isto tako bismo pozvali naše dobrovoljne davaoce da se malo informišu o ovom postupku kako bi mogli i oni dobrovoljno da daju trombocite – rekla je Zorica Bjelić, potparolka Zavoda za transfuziju.

Pripremljeno je 220 paketića za mališane dobrovoljnih davalaca krvi, a višak paketića biće poklonjen Dečjoj bolnici.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay