Početna Gradske teme Utvrđeno zbog čega je eksplodirao vatromet princa Đorđa Karađorđevića

Utvrđeno zbog čega je eksplodirao vatromet princa Đorđa Karađorđevića

Škot Majk Noks, koji je teško povređen u Novom Sadu tokom novogodišnjeg vatrometa, oseća se bolje i van životne opasnosti je, ali se i dalje nalazi na intenzivnoj nezi Urgentnog centra KS Vojvodine.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021”, koja je organizovala doček Nove godine u Novom Sadu i angažovala Noksa i princa Đorđa Karađorđevića da dizajniraju vatromet, kaže za “Blic” da su oni u stalnom kontaktu sa Noksom i da su bili kod njega u poseti da bi se uverili da njegov oporavak teče u najboljem redu.

– Prvi rezultati istrage o incidentu pokazali su da je došlo do tehničkog kvara u toku ispaljivanja vatrometa, zbog čega je ispucan manji deo pripremljenog materijala, pri čemu su povređena lica odgovorna za njegovu realizaciju – izjavio je Milenković.

Princ Đorđe Karađorđević uputio je izraze dubokog žaljenja zbog nesreće koja se desila i istakao da su nadležne stručne službe pre realiazacije vatrometa proverile instalacije i utvrdile da su ispunjene sve sigurnosne i bezbednosne mere.

– Još jednom naglašavam da mi je veoma žao zbog tehničkog kvara i moram da naglasim da smo sve učinili kako bismo obezbedili i posetioce i nas same da ne dođe do bilo kakve nezgode, ali se nesrećni slučaj ipak desio. Na svu sreću, vatrogasna brigada bila je prisutna na licu mesta i zahvaljujući njihovoj profesionalnoj i brzoj reakciji moj kolega je adekvatno zbrinut i pružena mu je lekarska pomoć na vreme, što je doprinelo tome da njegove ozlede budu ublažene – zaključio je princ Karađorđević.

On se zahvalio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, vatrogasnoj brigadi i medicinskom osoblju Kliničkog centra na stručnosti, organizatorima dočeka i svima ostalima koji su brzo odreagovali i postarali se da Majk Noks i drugi povređeni dobiju adekvatnu pomoć i negu.

Do incidenta je došlo neposredno nakon ponoći u strogom centru Novog Sada prilikom ispaljivanja vatrometa koji je aktiviran na krovu tržnog centra “Bazar”. Tamo se nalazi i jedan noćni klub, koji je bio prepun gostiju u novogodišnjoj noći. Princ Đorđe Karađorđević se više od dve decenije bavi dizajniranjem vatrometa i dugi niz godina je nagrađivan kao inovator u tom poslu zajedno sa kolegom Majkom Noksom, direktorom kompanije “Pyrosure” iz Velike Britanije.

Tužilac: Nema krivičnog dela

Kako saznaje “Blic” iz izvora bliskih istrazi koju je preuzela Uprava za vanredne situacije, o ovom incidentu obavešten je nadležni tužilac, koji je zaključio da nije bilo elemenata krivičnog dela.

– Utvrđeno je da su vatrometom u ime organizatora rukovala samo ovlašćena stručna lica, da niko drugi nije imao pristup, te da do incidenta nije došlo sa bilo kakvom namerom. Izgleda da je došlo do kvara na opremi, a tačan uzrok biće poznat tek nakon detaljnog veštačenja – priča naš izvor koji je upoznat sa tokom istrage.

On dodaje i da je teško utvrditi tačan broj povređenih zato što neki od njih nisu ni potražili lekarsku pomoć jer su zadobili manje opekotine od varnica.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay