Početna Gradske teme “Humanitarna kafa” danas u novosadskim kafićima

“Humanitarna kafa” danas u novosadskim kafićima

0

Ukoliko danas poželite da popijete kafu u gradu, a u isto vreme budete humani, od 8 časova do 23.30 časa u 12 lokala traje akcija “Humanitarna kafa”, koja se u Novom Sadu organizuje četvrti put.

Novac od prodaje biće usmeren za unapređenje kvaliteta života dece obolele od raka, odnosno Udruženju “Uvek s decom”. Stoga možete svratiti u “Korpu” na Detelinari, ili “Brauhaus” u samom centru grada, ali i u Palačinkarnicu “Dizni” ili posetiti “Gradsku pivnicu”. Humanitarna kafa može se popiti i u “Šamroku”, lokalima “Green net”, “Absolut klub”, “Horus nargila i laundž bar”, “Ko to tamo peva”, “Bezza”, “Almaš” i u lokalu “Naše mesto”.

“Apelovao bih na sve ljude dobre volje koji nisu u mogućnosti da u toku današnjeg dana prošetaju do nekog od kafića i restorana u ponudi, da uplate pomoć tom Udruženju slanjem SMS poruke na broj 7175 jer će time doprineti borbi za poboljšanje uslova za decu obolelu od raka”, kaže za Dnevnik predsednik Udruženja “Dobro delo” i organizator događaja Stefan Nikolić. “Ovo je četvrta akcija koja će se organizovati u gradu, a idu do tri puta godišnje po objektu, da bi za ugostitelje to iznosilo manje od jedan odsto godišnjeg prometa kafa koje se doniraju.”

Kako kaže, nakon današnje akcije, plan je da implementiraju novi model “Humanitarne kafe”, kada bi sugrađani mogli da je piju svaki dan, a ne samo tri puta godišnje.

“To ćemo izvesti tako što ćete u lokalima s kojima sarađujemo moći uvek da birate između običnih i humanitarnih kafa”, kaže naš sagovornik. “Razlika će biti u tome što će humanitarne biti skuplje deset do 20 odsto od običnih i taj procenat će ići deci iz ugroženih grupa za koje radimo tokom cele godine, a to su, za sada, deca obolela od raka, deca bez roditeljskog staranja i socijalno ugrožena deca. Nadamo se da će taj model u skorije vreme zaživeti.”

Za prethodne tri akcije u Novom Sadu prikupljeno je 303.163 dinara, s tim što su dva puta akciju radili za Udruženje NURDOR, prosledivši im 198.225 dinara, dok je treća rađena za Dečje selo u Sremskoj Kamenici, kojem je donirano 104.938 dinara. Osim u Novom Sadu, “Humanitarna kafa” se realizuje i u Vršcu, gradu iz kojeg je sve krenulo.

“Akcija se organizuje od 2016. godine i danas će biti deseta jubilarna ‘Humanitarna kafa’ u Vršcu, a ideja je nastala sasvim slučajno, kada sam imao priliku da pričam s vlasnikom jednog kafića koji je želeo da se priključi našim akcijama”, priča Stefan. “Predložio je da donira sve kafe koje se popiju kod njega u toku dana za nekog koga izaberemo i tako je sve počelo. Odradili smo četiri ‘Humanitarne kafe’ samo u njegovom lokalu, a kasnije smo proširili tu ideju na više lokala u Vršcu, da bismo 2018. godine prešli i u Novi Sad.”

Humanitarnu priču podržali su dugogodišnji sponzori, srpski brend espreso kafe “Antiko sapore” i “Alma kvatro”, vodeća kompanija u oblasti spoljnog oglašavanja na tržištu Srbije, kao i “Srbija stvara”, koja afirmiše vrednosti savremene Srbije poput kreativnosti, originalnosti i inovativnosti.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay