Početna Gradske teme Plan za novu zgradu suda pred odbornicima Skupštine grada

Plan za novu zgradu suda pred odbornicima Skupštine grada

0

Nova, korigovana i verovatno konačna verzija Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, koji se donosi kako bi na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske ulice bila izgrađena nova Palata pravde, naći će se ovog petka pred odbornicima Skupštine grada.

Usvajanjem ovog dokumenta, stvoriće se uslovi da se, nakon zastoja zbog mnogobrojnih žalbi stanara ovog dela grada, uđe u projekat izgradnje nove zgrade novosadskih sudova.

Izmenjen plan, koji se do sada nalazio u Gradskoj upravi za urbanizam, sadrži korekcije na osnovu žalbi građana na planiranu seču stabala, gabarit zgrade, uklanjanje dečjeg igrališta i izgradnju podzemne garaže, što bi sve negativno uticalo na kvalitet života ovih građana. Stanari su javno protestovali u nekoliko navrata, poručujući nadležnima da stabla stara nekoliko decenija ne smeju da budu posečena.

Nakon iznošenja žalbi stručnoj komisiji, javnih protesta i drugih vidova borbe, građani su uspeli da se izbore za izmene koje, kaže za 021 jedan od stanara Dimitrije Nikolić, idu u korist ljudima koji žive u ovom delu Novog Sada.

“Naš problem je rešen delimično, ali imamo razloga da budemo zadovoljni, naročito gledajući u svetlu da se primedbe građana uporno odbijaju u potpunosti. Gabarit objekta koji ulazi u unutarblokovski prostor dvostruko je smanjen, što ima za posledicu i da se od prvobitno planiranih petnaestak stabala, uklanjaju četiri stabla. S druge strane, i dalje se narušava deo unutarblokovskog prostora, iako plan predviđa da će se taj deo ozeleniti i da će se napraviti sportski teren. To se retko sprovodi u delo”, navodi ovaj Novosađanin i dodaje da građani treba pažljivo da prate šta rade gradski urbanisti kada pišu planove koji kroje Novi Sad.

Umesto prvobitno planiranih 380 parking mesta, kompleks će brojati 300 parking mesta, predviđa se izmenama plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa.

Podsetimo, nova zgrada suda u Novom Sadu jedan je od prioriteta koji je delegacija Evropske unije u Srbiji istakla u okviru ulaganja u pravosuđe u IPA 2017 projektu. Treba da zadovolji sve potrebe Osnovnog i Višeg suda, kao i tužilaštava, a u novoj Palati pravde radiće 250 zaposlenih. Zemljište je u januaru 2017. godine prebačeno u svojinu države bez naknade, izdata je građevinska dozvola, ali je ona u međuvremenu istekla.

Na pitanje novinara ko u ovom trenutku upravlja novcem koji je EU opredelila za novu zgradu suda, u Ministarstvu pravde su u januaru poručili da sporazum podrazumeva da novcem za projekte u ime i za račun Srbije upravlja Delegacija EU.

Izvor: 021
Foto: Pixabay