Početna Gradske teme Humanitarni koncert dece korisnika Centra za socijalni rad

Humanitarni koncert dece korisnika Centra za socijalni rad

0

music-999135_640

Veliki humanitarni koncert “El Sistema i prijatelji”, biće organizovan sutra, 21. marta od 20 sati, u Svečanoj sali Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu (Futoška 17).

Glavni izvođači su deca korisnici Centra za socijalni rad, uzrasta od 8 do 15 godina, koja pohađaju muzičku nastavu u okviru socijalno-inkluzivnog programa “El Sistema”.

Ovim koncertom obeležava se i godinu dana uspešnog rada hora “El Sistema” u Novom Sadu, pa će prisutni moći da čuju desetak kompozicija različitih žanrova i autora.

Godišnji koncert ima humanitarni karakter, pa će tako sugrađani moći da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju novac, koji će biti iskorišćen za lečenje Nikole i Tijane Marinković.

Nikola i Tijana su brat i sestra starosti 13 godina, koji boluju od cerebralne paralize. Trenutno su u fazi intenzivnog rasta i tetive im ostaju skraćene. Postoji velika verovatnoća da će njih dvoje zauvek izgubiti mogućnost da hodaju ukoliko se situacija ne promeni hirurškim zahvatom. Operacija, koja uključujući lekove, pripreme, operaciju i post-operativni tok, košta 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Program vode Una Gašparović i Maja Vukobrat, a organizuju Kulturni centar Novog Sada, Centar za socijalni rad grada Novog Sada i Music Art Project iz Beograda.

Dečji hor “El Sistema Novi Sad” do sada je imao zapažene nastupe na značajnim kulturnim manifestacijama u svom gradu, kao što je otvaranje Jazz festivala, nastupi na “Zmajevim dečjim igrama”, Baby EXIT-u, Danima kulture Venecuele i horskoj manifestaciji “Raspevano drvo”.

Cilj globalnog programa “El Sistema” jeste da deca dobiju priliku da se besplatno muzički obrazuju kroz grupno muziciranje.

Program je nastao u Venecueli pre 40 godina. Baziran je na uverenju da svako dete ima pravo na muzičko obrazovanje, sprovodi se u više od 60 država sveta i okuplja preko četiri miliona dece.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay