Početna Gradske teme Predrag Jovanović: Na mestu gradonačelnika vidim ženu! Predane su i posvećene poslu...

Predrag Jovanović: Na mestu gradonačelnika vidim ženu! Predane su i posvećene poslu maksimalno, požrtvovane i imaju odličnu moć komunikacije!

0

10 PROFILNA

S obzirom da nam se izbori približavaju, kao što znate, svakog dana na portalu NShronika.rs objavljujemo komentare o radu Gradske vlade, o tome šta su goruća pitanja u našem gradu. Predrag Jovanović, glavni i odgovorni urednik magazina “Motori”, dao je svoj komentar, istakavši da se politikom ne bavi, te da nije pripadnik nijedne stranke, i da je ovo njegov lični stav kao čoveka i građanina!

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Gradska vlast tvrdi da je Novi Sad finansijski najstabilniji grad u Srbiji i ja im to zaista i verujem, ali to realno nije nikakvo relevantno merilo vrednosti uspeha, jer u zemlji slepih kralj je onaj koji ima jedno oko. Dakle, progledao je naš grad na to jedno oko, ali za drugo oko treba još mnogo toga da se učini na apsolutno svim poljima. Suviše bih bio opširan da spominjem deklarativno probleme u privredi, školstvu, zdravstvu, infrastrukturi, javnim preduzećima, investicijama, kulturi, prilivu stranog kapitala, zakonodavstvu…i ko zna čemu sve ne. Ono što sam ja lično primetio, a da je pozitivno, je Bulevar Evrope koji je zaista za ponos, rekonstruisanu vrelovodnu mrežu, nove autobuse, više mesta za mališane u vrtićima, i nešto bolju situaciju u javnim preduzećima koja se pre svega ogleda u smanjenju prekomerno zaposlenih lica, i svakako deblokadi i trenutnom pozitivnom saldu pojedinih preduzeća. Verujem da svakako ima još toga pozitivnog ali i dalje napominjem, da je to samo kap u moru promena koje se moraju izvršiti.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Pre svega “dovođenje” kapitala u grad, kako stranog, tako i domaćeg. Ma koliko surovo zvučalo, novac je osnov modernog i uspešnog društva. Otvoriti u prigradskim delovima poslovne zone, kompletno opremljene komunalnom infrastrukturom, dati ako je potrebno besplatno parcele na korišćenje ulagačima, omogućiti im poreske olakšice u poslovanju, odnosno učiniti sve da se stvori povoljna poslovna klima kako bi se tako zaposlio što veći broj stanovnika Novog Sada i okoline. Zaposlen čovek sa urednim primanjima je danas srećan čovek, srećan čovek je srećna porodica, a srećna porodica srećan grad! Kada čovek zaradi novac on ga naravno i troši plaćajući komunalne usluge, račune u trgovini, kupujući vozila, nekretnine… Novac mora da se stvori radom, a zatim potroši i zavrti kako bi se oživelo tržište. Dakle treba stimulisati otvaranje novih radnih mesta i potrošnju, napominjem potrošnju, nikako štednju, jer još jednom ponavljam, novac mora stalno da se vrti, da je u opticaju i da se “oplođuje” kako bi ga svi mi imali. Štednja je vid mrtvog kapitala od koga koristi mogu imati samo strane banke koje naš novac plasiraju u inostranstvo, i tako razvijaju i daju zamah tuđoj privredi. Novac i mladi ljudi moraju ostati ovde, to je osnov uspeha. Dobijena sredstva iz budžeta namenski koristiti za infrastrukturu i podizanje novih privrednih objekata koji treba da zaposle nove hiljade radnika, a kada sve dobije potpuni zamah, novac usmeravati na izgradnju i proširenje kapaciteta vrtića, škola i zdravsvenih ustanova. Sledeći korak bi svakako bio uređenje grada, kao i organizovanje kulturnih i sportskih manifestacija. Dakle, dovođenje kapitala u grad i razvoj privrede su motori svakog modernog društva, a ostvarenje toga bi svakako trebao biti prvi i najsigurniji korak nove vlasti.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealni gradonačelnik Novog Sada?

– Žena… to je ključna reč. Da li će se muškarci složiti sa mnom ili ne, manje je bitna stvar, žene sigurno da. Zahvaljujući godinama iskustva i rada u raznim kompanijama, kao i poznavanju psihologije žena, zaključio sam da su one daleko konstruktivnije i posvećenije zahtevima i zadacima koji se pred njih postavljaju. Predane su i posvećene poslu maksimalno, požrtvovane, teže pokleknu pred problemima, i svakako imaju odličnu moć komunikacije. To što ih često vidimo slomljene i uplakane od stresa je samo neki njihov ventil, a ispod se još uvek kriju požrtvovane majke i veliki borci za bolji svet. Uostalom, mi muškarci smo ti koji započinju i vode ratove, a žene su te koje rađaju i vole. Dakle žena…obrazovana, iz zdrave porodice i sa zdravom logikom, u braku, ostvarena kao majka, poželjno je da se bavila nekim vidom biznisa i tako na svojoj koži osetila na koji način i u kojoj simbiozi funkcionišu novac i društvo.
Ime joj ne znam, ali lično bih voleo takvu gradonačelnicu…

Autor: Bojana Šević
Foto: Želimir Križov & Nikola Šegan