Početna Gradske teme Humanitarni turnir u šahu na Štrandu

Humanitarni turnir u šahu na Štrandu

sah-jpg_660x330

“Humani kutak” i “Banka hrane” organizovali su za vikend na Štrandu prvi u nizu revijalnih šahovskih turnira, kojim žele da ukažu na potrebu prikupljanja donacija u robi i novcu za socijalno ugrožene.

Potrebno je podići svest o solidarnosti i rasipanju hrane, kažu organizatori humanitarnog šahovskog turnira iz “Humanog kutka” i “Banke hrane””, koja je u proteklih 10 godina pomogla u hrani više od 120.000 nezaposlenih, osoba sa invaliditetom, izbeglih i raseljenih, samohranih majki, dece bez roditeljskog staranja, penzionera, korisnika Sigurne kuće, beskućnika, Roma…

“Po poslednjoj statistici, preko 26 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a čak devet posto ne može da ispuni svoje životne potrebe. Banka hrane zavisi od donacija, jer je naša osnovna delatnost prikupljanje namirnica od prehrambenog sektora, trgovinskih lanaca i proizvođača hrane i prosleđivanja istih socijalno ugroženim grupama”, kaže Milana Blažić iz Banke hrane.

“Mi kao ‘Humani kutak’ pomažemo akciju u smislu informisanja grfađana, samih takmičara i njihovih organizacija o načinu upravljanja viškovima hrane, koju mi, nažalost, bacamo, a nekome je neophodna”, kaže Dragan Popović iz Humanog kutka.

Akciji su se pridružili Čačanska čipsara, Gradski sindikat javnih preduzeća, Komunalna inspekcija, Gradska uprava, udruženja taksista, kafedžije…

“Radnici ‘Gradskog zelenila’ i naš sindikat svesni su značaja upravljanja hranom, tako da su se, naravno, odazvali ovoj akciji. Mi smo obezbedili sve tehničke uslove za ovaj humanitarni turnir i naši predstavnici učestvuju u njemu”, kaže Ivan Nožinić iz “Gradskog zelenila”

Akcija se nastavlja sledeće subote.

Autor i foto: RTV