Početna Gradske teme Humanitarnom aukcijom vina prikupljeno 600.000 dinara

Humanitarnom aukcijom vina prikupljeno 600.000 dinara

Humanitarna aukcija pod nazivom “Više od vina”, koju je treću godinu zaredom organizovao Rotari klub Novi Sad “Alma Mons”, dovela je sinoć u zgradu Rektorata novosadskog Univerziteta veliki broj dobročinitelja i ljubitelja čuvenog ‘božanskog nektara’, kako bi se igrom nadmetanja omogućilo prikupljanje sredstava za pomoć najugroženijima.

Nadasve elegantno i inspirativno veče počelo je okupljanjem zvanica u prikladnom i vrlo modernom holu novog univerzitetskog zdanja, a potom i operskim izvođenjem numere od strane Branislava Cvijića, soliste Opere Srpskog narodnog pozorišta koji je uz klavirsku pratnju Aleksandre Radić razgalio prisutne i najavio nesumnjivo posebno veče.

Pozdravivši sve goste, predsednik Rotari kluba Dejan Ćurčić istakao je da je od osnivanja kluba osnovna misao vodilja svih članova pre svega bila pomaganje projekata namenjenih deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji podstiču obrazovanje ali i razvijanje pravih ljudskih i moralnih vrednosti, a potom zaključio da je velika čast i privilegija organizovati okupljanje koje povezuje druženje, ljubav prema vinu i humanost.

– Večeras se sastajemo po treći put sa ciljem da pomognemo mladima u obrazovanju. Rotari klub Novi Sad “Alma Mons” u prilici je da organizuje humanitarnu aukciju vina gde ćemo 24 različite etikete pretežno sa područja Italije ponuditi našim gostima na licitaciju. Želimo da skupimo što više sredstava kako bismo pomogli Centru za porodični smeštaj i usvojenje, i tako zajedno sa njima, bar delimično, ostvarili našu misiju – pomaganje deci u obrazovanju – rekao je za portal NsHronika.rs Dejan Ćurčić.

Nakon kratkog obraćanja rektora novosadskog Univerziteta, profesora dr Dušana Nikolića koji je podsetio da je Univerzitet javna institucija koja ima i pravnu i moralnu obavezu da se stara o javnom interesu i dobrobiti zajednice, te da stoga nije slučajno što je baš humanost dovela prisutne u zdanje Univerziteta, uz vidno uzbuđenje, zvaničan deo večeri u vidu licitacije mogao je da počne.

Naš čuveni glumac Gordan Kičić našao se u ulozi voditelja programa i aukcije gde je još jednom briljirao, budući da je na krajnje šarmantan način predstavljao boce prestižnih italijanskih proizvođača vina, te podsticao nadmetanja i dobro raspoloženje među prisutnim gostima.

Prvi aukcijski predmet, kao svojevrsna zahvalnost rektoratu na ukazanom poverenju i podršci u humanitarnom radu, bila je boca nagrađivanog Rektorskog vina “Probus” iz 2013. godine koja je dobročinitelju sa rednim brojem 47 prodata za 16.000 dinara.

Početne cene vina kretale su se između 2.000 i 5.000 dinara, a dostizale su vrednost do 45.000 dinara. Poslednja boca pak, “Casanova di Neri”, iz najbolje toskanske vinarije koja je nekoliko puta bila proglašavana za najbolju vinariju sveta, prodata je za čak 100.000 dinara.

Veče je zaključeno svečanom dodelom čeka od 600.000 dinara Ivani Koprivici, vršiocu dužnosti prvog Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Vojvodini, kao i izvođenjem nekoliko numera dece iz Centra za muzičko obrazovanje “Kulturno sklonište”.

Autor: Marija Milošević
Foto: Andrej Hićil