Početna Gradske teme I, šta ćemo sad?! Za neke bebe ima, a za druge nema...

I, šta ćemo sad?! Za neke bebe ima, a za druge nema vakcina

pentaksim

Vakcine “Pentaksim” ima u domovima zdravlja ali samo za decu rođenu posle 1. novembra, dok za onu rođenu pre toga vakcina nema ni u jednoj apoteci u Novom Sadu.

Roditelji dece rođene pre 1. novembra, koji vakcinu ne mogu da dobiju besplatno, žale se da “pentaksim” traže u drugim gradovima, ali ga ni tamo nema. Zbog toga odlažu revakcinaciju deteta i strahuju da će zbog toga platiti kaznu, piše “Blic”.

Ana Jelisavčić je prvu dozu “pentaksima” dugo tražila. Jednu dozu joj je sačuvala prijateljica koja radi u apoteci u Požarevcu. Drugu dozu je, kako kaže, kupila čim je vakcina stigla u apoteku pa su je čuvali u frižideru. “Vreme je za treću dozu, ali vakcine nema ni u jednoj apoteci. Stigle su početkom meseca i odmah su razgrabljene”, rekla je ona.

Pre dve nedelje Svetlani Tomić je rečeno da će vakcine stići krajem meseca, ali je i to odloženo. Njena ćerka je drugu dozu trebalo da dobije pre dva meseca. “Nema najava da će se vakcina pojaviti u apotekama. Sve što stigne ode u domove zdravlja, a mi kao da ne postojimo. Prete da će nas kazniti ako ne vakcinišemo dete, a ne postoji način da to uradimo”, kaže Tomić.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja, Branislava Stanimirov, kaže da imaju “pentaksim” vakcinu za bebe rođene posle 1 . novembra ali da ih u slobodnoj prodaji nema. U prvoj godini bebe dobijaju tri doze “pentaksima” sa minimalnim razmakom od mesec dana, ali to može biti i duže. “Razmak između doza može biti duži od onoga koji nalaže pravilnik o imunizaciji. Revakcinacija se sprovodi u drugoj godini, najmanje godinu dana od dobijanja treće doze, a razmak može biti duži od godinu dana”, kaže Stanimirov.

Iz Instituta “Torlak”, koji je zvanični distributer te vakcine, nema odgovora kada će vakcine stići. To ne znaju ni u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, koja se bavi kontrolom kvaliteta i bezbednosti. “Sertifikat za poslednju seriju od 1.200 doza izdali smo 3. februara. Do danas nije bilo novih serija”, kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.

Inače, “pentaksim” je prevencija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, poliomijelitisa i hemofilijus influence. S obzirom na to da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prošle godine podnete su prijave protiv 121 roditelja (njih osmoro u Novom Sadu) jer nisu vakcinisali decu. Kazna je do 50.000 dinara.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija