Početna Gradske teme Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije zahteva smenu direktorke...

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije zahteva smenu direktorke Karlovačke gimnazije

gimnazija7

Karlovačka gimnazija prekršila je zakon izbacivanjem učenice Hane F. zbog čega je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost tražio smenu uprave te škole.

Savet je podneo zvaničan zahtev ministru prosvete Srđanu Verbiću za razrešenje direktorke i školske uprave jer, kako navode, nije postojala osnova da se dete izbaci. Takođe, uprava je napravila još jedan ozbiljan prestup odbijajući da učenicu vrati u školu.

“Osnovni postulati zaštite prava proklamuju da, ukoliko se neko od prozvanih nastavnika našao uvređenim, pravdu može zatražiti pred nadležnim sudom, dok je kolektivni obračun preko institucije apsolutno neprihvatljiv. U rešenju Pokrajinskog sekretarijata jasno se navodi da se pre odluke o izbacivanju iz škole moraju primeniti kazne predviđene zakonom i to sistemom gradacije. Ipak se radi o detetu koje može i da pogreši, gde vaspitna uloga škole treba i mora doći do izražaja, a ne da se zameni brutalnom odmazdom prema učeniku koji je pogrešio”, navodi se u zahtevu upućenom ministru Verbiću.

Naime, članom 63. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da se dužnosti direktora razrešava lice ukoliko ne postupi po nalogu i meri nadležnog organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka, dok je tačkom 8. propisano da je jedan od uslova za razrešenje i kada direktor predlaganjem nezakonitih odluka, nepotpunim, neblagovremenim i netačnim obaveštavanjem ili sazivanjem sednica suprotno poslovniku ometa rad organa upravljanja i zaposlenih. Članom 35. istog Zakona propisano je da kada ustanova ne postupi u datom roku po nalogu organa, Ministarstvo preduzima mere razrešenja direktora škole ili organa upravljanja i postavlja vršioce dužnosti.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost smatra da je morbidno što se vrši ovakva vrsta linča nad maloletnim detetom i apeluje na državne organe da se drže primene zakona, i svakoga ko krši zakone države Srbije primereno sankcioniše.

“U Karlovačkoj gimnaziji su se stvorili zakonski uslovi da se razreše direktor i školski odbor i da se imenuje v.d. uprave škole, iz zakonskih razloga. Ministarstvo može da ne postupi po tome, jer ne postoji rok do kada oni moraju da postupe, ali kada im se uputi zvaničan zahtev da se primene zakonom propisana ovlašćenja, što mi sada činimo, bojim se da ministarstvo nema kud. Moguće je da neko kalkuliše da li će doći do neke druge vrste razrešenja ove situacije, ali mi smatramo da je ova situacija jasna i da nema mesta kalkulaciji, već da mora da se obazbedi zakonit rad Karlovačke gimnazije”, kaže Spasić za 021.

On dalje navodi da ova organizovana odmazda prema detetu sama po sebi dovoljno govori o kvalitetu kolektiva škole. “Postavlja se pitanje zbog čega profesori nisu zaslužili poštovanje svojih učenika. Da li su učenici možda sporne “uvrede” napravili na osnovu situacija koje su zaticali u školi, na časovima ili proslavama škole”, ističe Spasić.

Ustav propisuje da poštovanje zakona ove države treba da bude imperativ a ne stvar slobodne volje. Stoga, smatraju iz Saveta za monitoring, ne sme biti dozvoljeno da se u ovom slučaju i to pre budnim okom javnosti dozvoljava kršenje zakona.

Izvor: 021.rs
Foto: karlovci.org.rs