Početna Gradske teme Idejno rešenje: Objavljen plan gradnje solitera u centru Novog Sada

Idejno rešenje: Objavljen plan gradnje solitera u centru Novog Sada

galens_idejno_resenje_600

Gradska uprava je raspisala javni uvid za urbanistički plan koji će omogućiti da se u centru grada, preko puta Glavne pošte, sagradi soliter, protiv čega se pobunio deo novosadske javnosti. Plan je izložen u prostorijama JP “Urbanizam”, a može se preuzeti i sa sajta ovog preduzeća www.nsurbanizam.rs. Javni uvid je otvoren do 4. novembra i do tada svi zainteresovani mogu da ulože prigovore na plan.

Podsetimo, nacrtom Plana prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulice Jevrejske i Futoške, omogućava se firmi “Galens invest” da sagradi poslovno-stambenu zgradu do 13 spratova u visini Glavne pošte na mestu gde je do sada bila predviđena petospratnica.

Ovom predlogu su se do sada usprotivile novosadske arhitekte, kao i opozicija, dok vlast nije davala neke konkretnije izjave ili objašnjenja što se ovako drastično menja urbanističi plan. Opet, kakav je stav aktuelne vlasti o planovima, najbolje se vidi iz toga što, iako je u Novom Sadu prema Generalnom urbanističkom planu predviđeno da se ne zidaju visoke zgrade, Skupština grada glasovima vladajuće većine na prethodnoj sednici dozvolila je gradnju 11-spratnice u delu Rotkvarije.

Autor i foto: 021.rs