Početna Gradske teme Igor Mihaljević: Vlast mora da ojača nepostojeću privredu, dovede novac i firme,...

Igor Mihaljević: Vlast mora da ojača nepostojeću privredu, dovede novac i firme, stvori nova radna mesta, suzbije korupciju i nepotizam

0

foto Aleksandar Erbes

Igor Mihaljević, novinar “O” radija Radio difuzne ustanove Vojvodine, komentator i bloger, otkrio je kakve osobine bi trebalo da krase gradonačelnika Novog Sada, a na specifičan način dao nam je i ogdovore na pitanja o radu Gradske vlade u prethodnom mandatu – brojnim i konkretnim pitanjima.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u prethodne tri i po godine?

– Suprotno boljim običajima odgovoriću pitanjem: kako se zove To kada vlast prave drugi i četvrti nakon lokalnih izbora? Kako se zove To kada stranka pomoćnika gradonačelnika tuži stranku gradonačelnika za izdaju, a ovi se ponašaju kao da se ništa ne dešava? Da li UN zna da u Srbiji postoje partijsko aktivni Romi koji nisu Romi, ali jesu Romi? Zašto je dokazana kupovina glasova nedovoljna da krivci odgovaraju? Kako se zove To kada častiš stranačkog finansijera autobuskom stanicom, pa se posao izjalovi i onda građani plaćaju kaznu? U kojoj dimenziji ili galaksiji gradovi i preduzeća imaju krsnu slavu? U kom veku je uveden običaj pretvaranja vodovoda i kanalizacije u svetu vodicu? U kom se to društvenom uređenju jake gradske figure, s porodicama na javnom mestu, hrane na način poslednji put viđen u serijalu “Opstanak”? Kako se zove politički sistem u kom su bahatost, osionost, pretnje nasiljem i epsko neobrazovanje osnovni preduslov da se bavite politikom? Šta reći o gradu u kom je resor kulture dat najbednijim i najnazadnijim zilotima? U kom se anusu kosmosa poćiriličavanje tumači kao egzotika za strance i povratak korenima i autentičnoj tradiciji višejezičnog grada i o kakvim kadrovima uopšte možemo pričati kada se asistentkinje umoljavaju da puste e-mail u kancelariju po dospeću, dok drugi crtaju obrve iznad “Bazarovog” kompleta za sezonu proleće-leto 1983? Na koncu, da li je Novi Sad, posredstvom gradonačelnika i partije mu, ozbiljno rešio da postane “srpska atina” udvorištva, ponižavanja i slepe vere da će primitivizam i krađa proći nekažnjeno?

Šta bi prvo trebalo da uradi nova vlast u gradu?

– Refleksno bih napisao da kulturu vrati sposobnim i delikatnim dušama, izgradi Muzej savremene umetnosti, koncertnu dvoranu, pomogne formiranje Youth Polis-a za pametne, dobre i siromašne mlade kreativce i da zaustavi fizički i urbanistički genocid ali realnost pobija takve želje. Novosadska vlast prvo mora da ojača nepostojeću privredu, dovede svež novac i firme, stvori nova radna mesta, suzbije korupciju i nepotizam… I, priznaj, sada već zvučim kao političar pun frazetina koji ponavlja sve ono što smo već čuli uoči svakih izbora.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– U ovoj i ovakvoj situaciji, neki bezlični tehnokrata. Hladan, racionalan profesionalac, po mogućnosti nereligiozni patološki introvert gadljiv na promociju i slikanje. Iskusan menadžer okružen, a ovo je najvažnije, uglednim ljudima čistog obraza i pune glave. Ljudima koji su poštovani u različitim krugovima, spremnim da amorfmnom tehno-nindži ukažu na vitalne projekte i ljude koje Grad mora podržati, svako u oblasti u kojoj je nesporan autoritet.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Aleksandar Erbes / Privatna arhiva