Početna Gradske teme Inicijativa Novi Sad čita deci

Inicijativa Novi Sad čita deci

0

U prvoj nedelji aktivnosti u okviru Inicijative Novi Sad čita deci posebna pažnja biće posvećena čitanju sa bebama.

Porodicama koje tek čekaju bebu ili imaju decu najranijeg uzrasta biće predočeno da je čitanje od najranijih dana važan oblik podrške ranom razvoju, da kod beba doprinosi razvoju pažnje, razvoju rečnika, kao i veština imitacije glasa i mimike lice odraslog koji čita, što su sve važni temelji za veštine učenja i socijalnih odnosa.

Kada se beba uključuje u čitanje, ona ima priliku da dodirne, lupne, ispita grickanjem, ili pokaže na nešto u knjizi. Pre svega – kada se sa bebom čita – između roditelja ili staratelja i nje, razvija se posebna veza koja doprinosi osećaju sigurnosti i zaštićenosti. Ova veza oslonac je za sva dalja bebina istraživanja i učenja.

Zato će o tome kako, kada i šta čitati sa bebom, sa porodicama koje tokom ove nedelje posete, govoriti patronažne sestre Doma zdravlja Novi Sad. Patronažne sestre će u posete poneti i knjižice za bebe i ključne informacije za roditelje o čitanju sa decom od najranijih dana.

Osim toga, u Bebac Startup centru (Fruškogorska 24) će se, 7. februara od 18 sati održati predavanje na temu: Kako i zašto čitati sa bebom od prvog dana? Predavač će biti prof. dr Ivana Mihić sa Odseka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Događaj je namenjen svim porodicama koje očekuju bebu, a ulaz je slobodan.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay