Početna Gradske teme Inicijativa za muzej i spomenik žrtvama Racije kod Štranda

Inicijativa za muzej i spomenik žrtvama Racije kod Štranda

racija_sastanak

Inicijativa da se izgrade muzej i spomenik žrtvama Racije na keju kod Štranda, do 2021. godine, kada će se navršiti 80 godina od tog zločina, predstavljena je na sastanku predstavnika Odbora za obeležavanje Racije u Bačkoj, Grada i Odbora za obeležavanje Novosadske racije.

Tom prilikom dogovoreno je da će u narednom periodu biti obezbeđena pristupna staza i ograda spomen obeležju na Štrandu.

Nakon što je u Pokrajinskoj vladi održan inicijalni sastanak Odbora za obeležavanje Racije u Bačkoj, episkop bački Irinej sastao se sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i članovima Organizacionog odbora za obeležavanje Novosadske racije – Miroslavom Ilićem, Vladanom Simićem i Goranom Levijem.

Rečeno je da će biti sačinjena internet stranica i brošura o raciji u Bačkoj 1942. godine, u cilju edukacije učenika osnovnih i srednjih škola. Školama u Novom Sadu biće podeljene knjige arhimandrita Jovana Radosavljevića “Racija i logori u Bačkoj tokom Drugog svetskog rata”, kao i film Eparhije bačke “Deca besmtrtnosti”, a u okviru obeležavanja godišnjice Racije jedan školski čas biće posvećen toj temi.

Protokolarni koncept obeležavanja godišnjice Novosadske racije ostaje isti kao i ranijih godina, a planirano je i održavanje Svečane akademije u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad