Početna Gradske teme Inovacije u službi otvaranja novih radnih mesta

Inovacije u službi otvaranja novih radnih mesta

0

Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu održana je konferencija povodom početka realizacije projekta o unapređenju preduzetništva i mogućnosti zapošljavanja u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama Agrino 2.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je značaj aktivnosti koje su predviđene projektom, a koje će obezbediti, putem inovacija, pomoć nezaposlenima u ruralnim oblastima.

On je rekao da će upotreba inovacija u poljoprivredi, a što je cilj projekta, pomoći nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim područjima da otpočnu i unaprede proizvodnju u svojim baštama, te da povećaju produktivnost i isplativost.

Naglasio je da Sekretarijat podržava i podstiče obrazovanje, a da projekat treba da omogući proizvodnju visokokvalitetnih finalnih proizvoda koji su cenjeni na tržištu.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Aleksandar Simurdić rekao je da projekat ima poseban značaj za Vojvodinu i prekograničnu regiju, gde je poljoprivreda prepoznata kao jedan od pokretača ukupnog regionalnog razvoja.

Institucije u Vojvodini su pokazale da su svesne važnosti jačanja regionalne saradnje, a rezultati ukazuju na to da su najaktivnije u Programu prekogranične saradnje sa Mađarskom, gde je odobreno 111 projekata sa iznosom od 27 miliona evra bespovratne pomoći – naveo je Simurdić.

Projekat Agrino 2 biće realizovan u partnerstvu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Fonda „Evropski poslovi“ APV i Županije Čongrad u Mađarskoj. Sufinansiraće se sredstvima Evropske unije, a ukupan budžet projekta iznosi nešto više od 226.000 evra.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada