Početna Gradske teme Inspekcijska kontrola “stanova na dan”

Inspekcijska kontrola “stanova na dan”

0

Poslednjih desetak godina sve je popularnije izdavanje takozvanih “stanova na dan”, odnosno kratkoročno izdavanje kuća i stanova. Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 700 takvih objekata. Kako bi se taj posao legalizovao, a apartmani kategorizovali, turistička inspekcija je od prošle godine krenula u kontrolu.

Sektor komunalne inspekcije, Odsek za kontrolu trgovine i turizma obavljao je inspekcijski nadzor u periodu od 1. jula do 31. decembra 2018. U tom periodu, nakon izvršene kontrole, 78 lica je pribavilo neophodnu dokumentaciju, radi kategorizacije smeštaja.

Fizičko lice ne može da izdaje račune, jer nema fiskalnu kasu, te oni u tom slučaju sklapaju ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom.

Izdavanje popularnih “stanova na dan” poremetilo je tržište dugoročnih izdavanja stanova i kuća, pa je u septembru mesecu u Novom Sadu mesečni najam garsonjere iznosio i do 250 evra.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave za izdavanje rešenja o kategorizaciji je Gradska uprava za privredu. Kod njih se dobijaju svi formulari i neophodni papiri koji se popunjavaju.

Kazne za lica koja ne prijave smeštaj, odnosno ne izvrše kategorizaciju, ne prijave goste odnosno pružanje usluga, ne plate boravišne takse nadležnom organu u propisanom roku, su od 50.000 do 150.000 dinara.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay