Početna Gradske teme Inspekcijske službe svakodnevno kontrolišu poštovanje mera

Inspekcijske službe svakodnevno kontrolišu poštovanje mera

0

Počevši od jula, inspekcijske službe svakodnevno kontrolišu poštovanje mera protiv širenja koronavirusa. Dobijaju i pritužbe građana koje se najčešće odnose na nenošenje zaštitnih maski, a trenutno je najveći problem primena poštovanja mera u ugostiteljskim objektima.

Svakog dana, intenzivno se kontrolišu prodavnice i marketi, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, škole i predškolske ustanove, tržni centri, kažu u Sanitarnoj inspekciji. Iskustva sa terena su različita. Bezbednosne mere neko poštuje, a neko ne. Najveći izazov su im ugostiteljski objekti.

“Imamo jedan procenat objekata koji nisu poštovali ni ranije, odnosno od kada smo počeli da kontrolišemo, nažalost ni do današnjeg dana nisu korigovali svoje ponašanje, što se tiče sprovođenja protivepidemijskih mera”, rekla je Aleksandra Zurovac, načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije u Novom Sadu.

Na pitanje da li ih kazne sprečavaju da nastave da krše mere, Zurovac odgovara: Ne, ne sprečavaju ih.

U objektima brze hrane, kažu da su primetili pojačane kontrole. Ne brinu se, jer se pridržavaju mera. Bez maske niko ni u markete ne sme da uđe. I za vožnju taksijem zaštitna oprema je obavezna i za vozače i za putnike.

U Sanitarnoj inspekciji kažu i da svakodnevno dobijaju pritužbe građana koje se odnose na nepoštovanje mera.

“Naši građani se najčešće žale na nenošenje ličnih zaštitnih sredstava maski od strane zaposlenih, a kada su u pitanju ugostiteljski objekti, najviše se žale na gužvu i nepoštovanje distance”, izjavila je Zurovac.

Osim Sanitarne inspekcije i druge inspekcijske službe svakodnevno obavljaju kontrole. Protiv onih koji krše mere pokreću se prekršajni postupci, a sudovi donose presude po prekršajnim zahtevima inspekcije.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay