Početna Gradske teme Institut u Kamenici uspostavio saradnju sa Francuskom

Institut u Kamenici uspostavio saradnju sa Francuskom

0

institut,-sremska-kamenica-wide-jpg_660x330

Ataše francuske ambasade za univerzitetsku, naučnu i institucionalnu saradnju Virdžinija Manfroni razgovarala je danas sa rukovodstvom medicinskih instituta u Sremskoj Kamenici, o mogućnostima za proširenje saradnje sa zdravstvenim ustanovama u Francuskoj.
Manfroni je istakla da duže od 20 godina Francuska podržava i pomaže razmenu stručnjaka između Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) u Sremskoj Kamenici i najveće evropske bolnice Pitije Sal Petrijer u Parizu, saopšteno je iz IKVBV.
Ona je najavila da će u posetu IKVBV u maju doći prof. Paskal Prins, direktor pariske Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, radi potpisivanja Ugovora o razumevanju, što će, prema njenim rečima, dodatno učvrstiti saradnju dve institucije.

Manfroni je navela da je u Sremsku Kamenicu više puta dolazio i poznati hirurg Edvard Kifer, koji je sa prof. Pavlom Kovačevićem inicirao saradnju dve ustanove.

Manfroni se sastala i sa direktorom Instituta za onkologiju Vojvodine (IONK) sa kojim je razgovarala o dugogodišnjoj saradnji ove ustanove i specijalizovane klinike Tenon u Parizu.

U saradnji sa Francusko-srpskim onkološkim udruženjem IONK će 13. i 14. marta organizovati šesti Kongres onkologa.

Autor: Tanjug