Početna Gradske teme Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine od sada radi manje invazivnu operaciju aortnih...

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine od sada radi manje invazivnu operaciju aortnih zalizaka

0

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici godišnje primi preko 7.500 pacijenata, tu se uradi preko 6.000 koronografija, ali i čak 1.200 operacija na otvorenom srcu. Od tog broja, više od 300 operacija obuhvata i neki od zahvata na aortnim zaliscima, a upravo oboljenja aortnih zalizaka jesu drugo najčešće srčano oboljenje kod građana Vojvodine.

Nekada je oboljevanje aortnih zalizaka uglavnom uzrokovala reumatska groznica, a danas i problemi sa zaliscima najčešće imaju istog uzročnika kao i druge bolesti srca – arterosklerozu. Od nedavno, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine sprovodi transkateterske implantacije veštačkog aortnog zaliska (TAVI), koje predstavljaju manje invazivni hirurški zahvat na aortnim zaliscima u odnosu na tradicionalne kardiohirurške zahvate.

Zamena aortnog zaliska nije novitet u oblasti kardiohirugije, ali činjenica da Republika Srbija od ove godine pokriva sve troškove manje invazivne zamene aortnih zalizaka svakako jeste. Ranije, jedna takva operacija koštala je oko 30.000 evra.

Dodatni benefit zahvata TAVI jeste i vreme koje pacijenti provode na hospitalizaciji posle takve operacije, pošto je troje operisanih takvom metodom, na kućno lečenje bilo otpušteno za svega 48, odnosno 72 sata od izlaska iz angio sale, a sve tri takve operacije uradio je tim Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine za TAVI, na čelu sa prof. dr Milovanom Petrovićem i doc. dr Milom Kovačević. Poređenja radi, nekada bi se posle zamene aortnih zalizaka ležalo još minimum deset dana u bolničkoj postelji.

TAVI metoda se primenjuje kod starijih pacijenata, kao i kod mlađih koji imaju brojne komorbiditete i za koje bi tradicionalna kardiohirurška intervencija na aortnim zaliscima bila rizična. Takve operacije rade se pod rendgenom, pa je to još jedan pokazatelj koliko je važno bilo opremanje Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dvema novim angio salama u toku 2019. i 2021. godine od strane Pokrajinske vlade u iznosu od preko 128 miliona dinara.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay