Početna Gradske teme Investicije i program poslovanja JP SPC „Vojvodina” za 2021. godinu

Investicije i program poslovanja JP SPC „Vojvodina” za 2021. godinu

Programom poslovanja za ovu godinu planirano je da Spens zaradi 547.730.000 dinara, ali će troškovi iznositi 547.573.416 dinara, te će preduzeće ostvariti dobit od samo 156.584 dinara.

Najznačajniji prihodi bi trebalo da budu ostvareni izdavanjem prostora – 525 miliona dinara, odnosno od zakupa poslovnog prostora 270 miliona, sportskog prostora 160 miliona, od prodatih ulaznica 70 miliona, od kulture 15 miliona, a od marketinga deset miliona dinara. Najveći troškovi biće isplata zarada, naknade zarada i ostalih ličnih rashoda, a preduzeće će i deo novca morati da izdvoji za gorivo i energiju, pošto energetska efikasnost objekta još nije rešena.

Programom investicionih aktivnosti za 2021. godinu iz budžeta Grada za kapitalne subvencije obezbeđeno je 180 miliona dinara. Za rekonstrukciju postrojenja za pripremu vode u zatvorenim i otvorenim bazenima Spensa planirano 60 miliona dinara, dok će za izradu projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju objekta biti izdvojeno 120 miliona, s PDV-om.

Grad će pokušati da pomogne novosadskom hramu sporta da izađe na kraj s finansijskim izazovima u kojima se našao. Izmenom Programa ekonomskog oporavka od štete nastale usled smanjenog prihoda kao posledice epidemije koronavirusa, za JP „SPC Vojvodina” umesto 85 miliona dinara, obezbeđeno 112 miliona, dok je Odlukom o obezbeđivanju sredstava za nesmetano funkcionisanje Spensa to preduzeće dobilo i 151 milion dinara, od čega 100 miliona za izmirenje obaveza po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu i 51 milion za obaveze prema JKP „Novosadska toplana” od 2019. do 2020. godine.

Podsedimo, Spens se zbog nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji i uvođenja vanrednog stanja, sprovođenja epidemioloških mera i otkazivanja kulturnih i sportskih događaja i koncerata našao u teškoj finansijskoj situaciji. Čak i nakon ukidanja vanrednog stanja, nastavio je da posluje s gubitkom jer naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije zatvoreni i otvoreni bazeni nisu bili u funkciji neprekidno od 17. jula 2020. godine sve do kraja kupališne sezone.

Takođe, zakupcima svih prostora kojima upravlja Spens odobren je popust za avgust i septembar od 50 odsto, tako da je preduzeće procenilo da je 2020. godinu zaključilo s gubitkom od 86.593.289 dinara.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay