Početna Gradske teme Investitor založio stanove koje je prodao pre 10 godina

Investitor založio stanove koje je prodao pre 10 godina

Da mu je stan oglašen na licitaciju Dejan Erdeljan saznao je tek kada su mu na vrata pokucali prvi potencijalni kupci sa željom da razgledaju.

– Pre oko dve nedelje na vrata mog stana došli su neki nepoznati ljudi i rekli da je isti oglašen na prodaju od strane javnog izvršitelja. U početku sam mislio da je neka greška, jer ni supruga ni ja nismo imali nameru da prodajemo stan. Nakon što sam otišao kod izvršitelja da saznam o čemu je reč, rečeno mi je da je stan oglašen na javnu prodaju nakon aktiviranja hipoteke koju mi nismo ni uzimali – rekao je za “021” Erdeljan.

Izvršitelj Živan Milinov oglasio je licitaciju stana od 35 kvadrata u ulici Branka Bajića 56 na ime pozajmice koju je investitor Dušan Jonaš uzeo od zajmodavca i u tu svrhu založio Dejanov stan, odnosno stan njegove supruge.

Naime, 3. aprila ove godine investitor Dušan Jonaš je uzajmio 49.000 evra od zajmodavca, a kao garanciju pod hipoteku je stavio stan Dejanove supruge i još jedan stan u istoj zgradi koja je izgrađena pre desetak godina. U ugovoru o zajmu on je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavio da stan koji je predmet hipoteke nije prodat trećem licu i da ugovor o kupoprodaji nikada nije zaključen, što znači da on lično nije potpisao nijedan dokument u vezi sa navedenim stanom.

Međutim, kako stoji u ugovoru o kupoprodaji novoizgrađene nekretnine Dušan Jonaš je stan prodao Prnjat Biljani, sada Erdeljan, 17. septembra 2008. godine. U članu dva ugovora piše da su ugovorne strane saglasne da prodavac prodaje kupcu neopozivo, bezuslovno i besteretno pomenutu nekretninu.

Kako u katastru nepokretnosti nije promenjen nosilac prava nad nekretninom, investitor je ovaj, kao i neke druge stanove u istoj zgradi, stavio pod hipoteku. Porodica Erdeljan ovo verovatno ne bi još dugo saznala da njihov stan nije stavljen na licitaciju koja je prethodno bila zakazana za danas, pa je odložena nakon podnesenog prigovora izvršitelju.

– Dok licitacija nije bila odložena mi smo stalno bili u strahu ko će i kada doći. Nismo mogli da napuštamo stan, a da ne strepimo. Uvek je neko morao da bude tu. Decu nismo mogli da ostavljamo u stanu ni kada odemo do prodavnice da ne bi došli neki stranci da razgledaju naš dom – kaže Erdeljan.

U međuvremenu, Erdeljani su podneli krivičnu prijavu protiv investitora, smatrajući da su prevareni od strane Jonaša i da njihov stan samo igrom slučaja nije prodat.

Jonaš je za “Blic” rekao da je u pitanju obična greška i da će prodaja biti obustavljena i sve rešeno. S druge strane izvršitelj Živan Milinov se ne slaže sa tim jer postupak je sada van ruku investitora. Jedino što Jonaš može je da plati dugovanja.

Milinov za “021” kaže da je na njemu samo da odloži izvršenje, dok vlasnici stanova mogu da pokrenu postupak da obore hipoteku.

Ipak, kako objašnjava Duško Pjevač, advokat porodice Erdeljan, izvršitelj ima mogućnost, ali i zakonsku obavezu, da samo na osnovu overenog kupoprodajnog izveštaja stopira izvršenje. Ovako postoji opasnost da i kada parnični postupak krene izvršenje bude ponovo pokrenuto, pa da, samim tim porodica Erdeljan ostane bez doma.

– Dalji tok postupka će zavisti od toga, kakvu odluku će postupajući Javni izvršitelj doneti o izjavljenom prigovoru. Ukoliko izvršitelj odbije prigovor i uputi Biljanu Erdeljan kao treće lice, da u ostavljenom roku pokrene parnični postupak radi proglašenja izvršenja nedozvoljenim, takav parnični postupak ne odlaže izvršenje – navodi Pjevač.

Dejan sa suprugom i decom u stanu u Branka Bajića živi deset godina i uredno plaća sve račune i poreze koji su na njegovo ili ime njegove supruge. U ovih 35 kvadrata rastu njihova deca, a oni su i prvi stanari nekretnine budući da je stan od investitora kupljen kada je zgrada još bila u izgradnji.

Inače, još nekoliko stanova u istoj zgradi se i dalje u katastru vode na investitora, a pored stana porodice Erdeljan i drugog koji je založen za spornu pozajmicu i još jednog stana koji je dospeo na izvršenje zbog druge pozajmice, još tri nekretnine su stavljene pod hipoteku od strane investitora, ali još nisu prispele na izvršenje. Neki od vlasnika stanova, do slučaja porodice Erdeljan, nisu ni bili svesni da su stanovi u njihovom vlasništvu stavljeni pod hipoteku.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay