Početna Gradske teme Investitor zbog čije divlje gradnje su srušeni domovi porodica u Dositejevoj dobio...

Investitor zbog čije divlje gradnje su srušeni domovi porodica u Dositejevoj dobio dozvolu za istu lokaciju

Investitor “Astra plan” iz Novog Sada, zbog čijih su nelegalnih radova 2018. godine srušeni domovi 12 porodica u Dositejevoj 11, na istoj parceli na kojoj je prvobitno bez dozvole gradio započeo je dizanje nove zgrade.

Investitoru, protiv kog se vode krivični i parnični postupci, građevinsku dozvolu je za ovu lokaciju 14. avgusta 2019. godine izdala Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove, naočigled situacije koja je godinu dana ranije zadesila porodice kojima Grad Novi Sad, inače, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć otkako su ostali bez svojih domova.

Radovi su prijavljeni i odobreni 1. jula rešenjem iste gradske uprave, a radovi su zvanično počeli 3. jula. Stanari Dositejeve se, u međuvremenu, smucaju po tuđim stanovima i ne mogu da veruju da je ovako nešto moguće.

Gradnja ovog investitora sporna je iz nekoliko razloga. Jedan od njih je činjenica da prema “Astra plan” postoji zakonska zabrana otuđenja, opterećenja i svakog daljeg raspolaganja na parceli, a investitor radi upravo suprotno – ulaže i to više od 77 miliona dinara bez PDV u dizanje nove stambene zgrade, dok istovremeno ugrožava život građana i ruši nade da će oni ikad nadoknaditi štetu.

Kako je gradska uprava izdala građevinsku dozvolu ovom investitoru pita se zakonska zastupnica nekoliko stanara Tanja Arsić i dodaje da se sumnja na zloupotrebu službenog položaja u gradskoj upravi za urbanizam. Zbog toga su prekjuče podnete krivične prijave protiv službenih lica u upravi.

– Dobio je građevinsku dozvolu od gradske uprave za urbanizam, iako su pokrenuti svi sudski postupci i veštačenje treba da se uradi baš upravo na broju 9 i 11. To će biti onemogućeno jer će investitor sa svojim bagerima zatrpati temelje i ostala mesta koja veštaci treba da pregledaju. Sud je uradio procesno i pravno sve što je mogao, a i tužilaštvo je sa svoje strane uradilo sve što je trebalo i goni odgovorna lica u tim pravnim postupcima. Ovde imamo uticaj državne uprave koja prejudicira odluku sudstva jer ako se faktičko stanje na terenu promeni, onda će sud morati samo da prihvati to stanje, neće moći da interveniše ukoliko investitor izgradi novi zgradu. Ove porodice ostaju bez zadovoljenja i naknade – pojašnjava Arsić.

Kako dodaje, “Astra plan” na ovaj način umanjuje imovinu iz koje treba da isplati građane. Na parceli postoji zabeležba postojanja spora, ali i zabrana otuđenja i opterećenja svakog daljeg raspolaganja na parceli.

– To je zabrana koju nisu smeli da prekrše. Ovo je veoma bitno jer izgradnjom zgrade u Dositejevoj na broju 9 prodaje stanove koje nije još izgradio. Imovina koja bi trebalo da bude potrošena na nadoknadu štete građanima, troši se za izgradnju objekta. Ne mogu da kažem da Grad nije spreman da pomogne u ovoj situaciji, ali grad i gradska uprava kao da su dve odvojene države. Donošenjem novog zakona o opštem upravnom postupku, državna uprava trebalo bi da se približi građanima, ali to se nije desilo. Umesto da se u ovakvoj tragičnoj situaciji uprava približi građanima, pregazili su porodice i pustili istog investitora, protiv koga se vode svi ovi postupci, da zida u Dositejevoj, na parceli do srušene – smatra advokatica oštećenih građana.

Jedna od njih je i Vesna Premić, kojoj je cela ova situacija neverovatna.

– Izlišno je da opisujem kako se osećamo. Ja nemam reči da to iskažem. Frapirani smo bili kad smo videli radove opet, ponovo preživljavamo to od pre dve godine. Još uvek se smucamo po tuđim stanovima. Trebalo bi nam jako puno vremena da opišemo kako to naša deca preživljavaju i kako je to uticalo na kvalitet naših života – kaže Vesna Premić.

Na pitanje “021” na koji način je Grad bio uključen u situaciju sve vreme, ova građanka kaže da čelnici izlaze u susret isplatom jednokratne pomoći, a usmenu potvrdu nove isplate dobili su i sada.

– To jeste neka polovična suma od onog što se plaća za podstanarstvo, ali apelujem na Grad da se nađe neko trajnije rešenje jer ova privremena pomoć nije rešenje. Dok se ne nađe trajno rešenje, moramo Gradu da se obraćamo i verujemo da će nam izaći u susreti sada – kaže Vesna Premić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prošle godine je u junu najavio da postoji investitor koji je zainteresovan da otkupi parcelu i urušeni objekat. Dva meseca kasnije je, doduše, građevinsku dozvolu dobio “Astro plan”, a ova priča je zaboravljena.

Kako se vidi na terenu, u Dositejevoj 9-11 stoji tabla “Prodaja luksuznih stanova”, ali ne i građevinska tabla.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay