Početna Danas u gradu Demonstranti blokirali Varadinski most

Demonstranti blokirali Varadinski most

Oko 18 časova građani su se okupili na Trgu slobode, peto veče po redu, kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo aktuelnim režimom u Srbiji i krenuli u šetnju ka Varadinskom mostu.

Kada su stigli do mosta, odlučili su da promene rutu i vrate se ka Radničkoj ulici, kako bi blokirali policijsku stanicu “Stari grad”.

Manji kordon policije sa opremom je izašao i stao uz ogradu, a građani su im poručili “mi vas plaćamo”, “krenite sa nama”, te im ostavili novac i hranu za pse.

Zatim su nastavili sa šetnjom Stražilovskom, prema centru, te otišli na Varadinski most i blokirali ga.

Okupljanje je počelo mirno i bez incidenata. Većina okupljenih nosi zaštitne maske, a danas ih je manje nego prethodnih večeri.

Građani su nakon govora krenuli u šetnju ka Varadinskom mostu. I danas ih predvodi aktivista i član Združene akcije “Krov nad glavom” Miran Pogačar.

 

View this post on Instagram

 

10.7.2020. Протести у Новом Саду #serbia #protest #novisad #reportagephotography #photojournalism #photo #covid19

A post shared by Photojournalist (@gojographer) on

Novosađani su juče na četvrtom protestu protiv vlasti šetali nekoliko sati, a pokušaj blokiranja auto-puta za Beograd nije uspeo.

Podsetimo da su osnovni zahtevi protesta u Novom Sadu ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije. Pored ovoga, pre dva dana je više puta zahtevano oslobađanje Mirana Pogačara koji je uhapšen u sredu, drugog dana protesta, kada je držao govore. Pogačar je juče oslobođen iz pritvora.

U protekla tri dana na ulicama Novog Sada videle su se dve potpuno različite slike protesta. Nakon incidenata u sredu, građani su u četvrtak svaki put kada je neko bacio petardu seli i na taj način iskazivali svoje protivljenje nasilju.

Izvor: 021
Foto: Gordana Jović/gojographer