Početna Danas u gradu Demonstranti blokirali Varadinski most

Demonstranti blokirali Varadinski most

0

Oko 18 časova građani su se okupili na Trgu slobode, peto veče po redu, kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo aktuelnim režimom u Srbiji i krenuli u šetnju ka Varadinskom mostu.

Kada su stigli do mosta, odlučili su da promene rutu i vrate se ka Radničkoj ulici, kako bi blokirali policijsku stanicu “Stari grad”.

Manji kordon policije sa opremom je izašao i stao uz ogradu, a građani su im poručili “mi vas plaćamo”, “krenite sa nama”, te im ostavili novac i hranu za pse.

Zatim su nastavili sa šetnjom Stražilovskom, prema centru, te otišli na Varadinski most i blokirali ga.

Okupljanje je počelo mirno i bez incidenata. Većina okupljenih nosi zaštitne maske, a danas ih je manje nego prethodnih večeri.

Građani su nakon govora krenuli u šetnju ka Varadinskom mostu. I danas ih predvodi aktivista i član Združene akcije “Krov nad glavom” Miran Pogačar.

 

View this post on Instagram

 

10.7.2020. Протести у Новом Саду #serbia #protest #novisad #reportagephotography #photojournalism #photo #covid19

A post shared by Photojournalist (@gojographer) on

Novosađani su juče na četvrtom protestu protiv vlasti šetali nekoliko sati, a pokušaj blokiranja auto-puta za Beograd nije uspeo.

Podsetimo da su osnovni zahtevi protesta u Novom Sadu ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije. Pored ovoga, pre dva dana je više puta zahtevano oslobađanje Mirana Pogačara koji je uhapšen u sredu, drugog dana protesta, kada je držao govore. Pogačar je juče oslobođen iz pritvora.

U protekla tri dana na ulicama Novog Sada videle su se dve potpuno različite slike protesta. Nakon incidenata u sredu, građani su u četvrtak svaki put kada je neko bacio petardu seli i na taj način iskazivali svoje protivljenje nasilju.

Izvor: 021
Foto: Gordana Jović/gojographer