Početna Gradske teme Ivana Šešum: Povećati izdvajanje iz budžeta za sport, nauku i umetnost –...

Ivana Šešum: Povećati izdvajanje iz budžeta za sport, nauku i umetnost – to su oblasti u kojima Novi Sad nikada nije oskudevao

0

FB_IMG_1458771799110Ivana Šešum, sekretar i trener Kajak Kanu saveza Vojvodine i međunarodni ECA sudija, odgovorila je na tri aktuelna pitanja u anketi našeg portala koja su u vezi sa predstojećim izborima. Uspešna sportska radnica ocenila je rad sadašnjih čelnika grada i otkrila šta je to što smatra da je neophodno promeniti u gradu kako bi život Novosađana u budućnosti bio kvalitetniji.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u prethodne tri godine?

– Kao rođena Novosađanka posebno sam osetljiva na sva pitanja u vezi sa statusom mog grada. Zamerila bih gradskoj vlasti to što se nije izborila za status koji zaslužuje naš Novi Sad. Bez obzira na političku pripadnost čelnika grada, Novi Sad je pre svega prestonica Autonomne Pokrajine Vojvodine i mora da ima bolji položaj u srpskoj svakodnevici. Novi Sad mora da bude srce Vojvodine i da se bori za ključne teme kako bi se poboljšali uslova života svih Vojvođana, pre svega za usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine i formiranje policijske uprave za Vojvodinu sa centrom u Novom Sadu.

Šta bi nova vlast u gradu prvo trebalo da uradi?

– Nova vlast bi trebalo prvo da uradi ono što prethodna nije. Što hitnije vratiti Novom Sadu ono što ga je u prošlosti krasilo – status bezbednog grada. Takođe, trebalo bi povećati izdvajanje iz budžeta za sport, nauku i umetnost, jer to su tri oblasti u kojima Novi Sad nije nikada oskudevao, ali su srozane na nivo čistog entuzijazma. Novi Sad treba umiti i omogućiti Novosađanima da ga sa ponosom predstavljaju svim gostima koji u grad dođu. Turistima treba pružiti više sadržaja ulaganjem u muzeje, galerije, prodavnice suvenira… Ulepšati Novi Sad dečjim igralištima, zelenim površinama i sportskim terenima, naročito u starim delovima grada kao što su Podbara, Salajka, Klisa, gde su deca nepravedno zapostavljena. Nova vlast treba da se ponosi mladim sportistima, naučnicima i umetnicima i da ih maksimalno podržava i sa ponosom ističe njihove uspehe. Nova vlast na svakom koraku treba da se hvali činjenicom da su dve najtrofejnije sportiskinje Srbije, kajakašica Milica Starović (takmičarka novosadskog Kajak kanu kluba “Liman”) i atletičarka Ivana Španović (takmičarka novosadskog Atletskog kluba “Vojvodina”) učesnice predstojećih Olimpijskih igara u Rio De Žaneiru, naše sugrađanke!

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Idealni gradonačelnik Novog Sada bila bi osoba koja bi taj posao obavljala časno, pošteno i stručno. Neko kome je osećaj za lepo izraženiji od potrebe za političkom dominacijom. Osoba koja voli Novi Sad, koja poštuje svakog žitelja ovog grada i podržava pravdu. Neko ko, kada zatvori vrata kabineta, neće zaboraviti miris pečenog kestena iz centra grada u kasnu jesen, gužvu i vrevu novosadskog Štranda, zaljubljene sa Keja, decu iz Dečjeg sela, osinjak u studentskom gradu u oktobru, dobre svirke sa Tvrđave, talase sa Dunava, šarene tezge novosadskih pijaca u proleće… I sve ono lepo što naš grad pruža, a nije stalo na ovo parče papira…

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Privatna arhiva