Početna Danas u gradu Otkriveno spomen obeležje nastradalima u diskoteci “Kontrast”

Otkriveno spomen obeležje nastradalima u diskoteci “Kontrast”

Kontrast Milos Vucevic  (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otkrivanju spomen-obeležja žrtvama požara u nekadašnjoj diskoteci “Kontrast” na dan obeležavanja godišnjice ove tragedije. Spomen-obeležje postavlјeno u Kisačkoj ulici podignuto je mladim lјudima koji su izgubili živote u tadašnjoj diskoteci “Kontrast” pre četiri godine. Prvog aprila 2012. godine živote u požaru izgubili su Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović. JP “Zavod za izgradnju grada” sprovelo je sve potrebne aktivnosti, prvenstveno u vezi sa sprovođenjem konkursa za izradu Idejnog arhitektonsko-likovnog rešenja spomenika na kojem je izabrano rešenje arhitekte Ivane Sovilј.

Prvog dana aprila, pre četiri godine desila se velika tragedija u kojoj su izgublјeni mladi životi, i mi duboko saosećamo sa njihovim porodicama. Nadam se da se ovo više nikada nikome neće dogoditi, na bilo kojem mestu u bilo kojem gradu. Nema reči koje bi bile prikladne da se na pravi način izrazi saosećanje sa porodicama žrtava. Ovo je četvrti u nizu tragičnih događaja vezanih za stradanje u požaru u javnim objektima u Novom Sadu i opomena za celo društvo. Grad Novi Sad je doneo nove odluke koje definišu rad ugostitelјskih objekata i njihovu kontrolu. Bili smo partneri u promociji i usvajanju Tamarinog zakona o protivpožarnoj zaštiti. Ulažemo u prevenciju, ne samo kroz zakone i odluke, već i kroz edukaciju. Nije dovolјno samo doneti zakon, čak ni sprovoditi ga i primeniti, već je pitanje mnogo šire – reč je o delovanju na celokupnu društvenu svest. Iako protivpožarna zaštita nije u nadležnosti Grada, mi na više načina, direktno i indirektno pomažemo, i kroz opremanje Vatrogasne brigade i kroz štampanje edukativnih publikacija, putem edukacija i razgovora, sugestijama koje upućujemo republičkim organima na tu temu. Svi smo mi odgovorni i u skladu sa tim potrebno je da svako od nas pođe od sebe i odgovori na pitanje da li podržava rigoroznije regulisanje oblasti od značaja za prevenciju ovakvih tragedija, jer takve mere služe tom cilјu i nisu usmerene protiv bilo kakvih privrednih subjekata – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Branko Miladinović, otac stradale Tamare, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte koja je kroz ovaj izraz stepenica do kojih se ne može doseći, poslala poruku da ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima.

Ovo je večita opomena da se slična nesreća nikada nikome ne desi i da se ni jedna porodica više ne zavije u crno. Četiri godine su prošle, a nama roditelјima je najteže, kao da je sve juče bilo – rekao je Branko Miladinović.

Spomen obeležje je predstavlјeno kroz model protivpožarnog stepeništa koje je sagledivo u prostoru, bez mogućnosti da mu se pristupi u smislu korišćenja. Postavlјena je i spomen ploča kvadratnog oblika na kojoj je ispisan tekst po zadatku konkursa. Samo stepenište je standardnih dimenzija, nosi ga konstrukcija od čeličnih profila, visine 7 metara, a u osnovi zauzima površinu 2,5 x 4,1 metra. Veze između elemenata ostvarene su postupkom varenja kako bi se naglasio skulptorski karakter konstrukcije. Čelična konstrukcija je ofarbana u crveno zbog stava koji rad objašnjava, kao i zbog ideje da se istakne.

Prema planskoj dokumentaciji, u neposrednom okruženju postavlјenog spomenika, predviđena je pešačka i biciklistička staza, a samo spomen obeležje će se naći u ozelenjenom prostoru sa drvoredom.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad