Početna Gradske teme Iz Novog Sada 200 medicinskih sestara otišlo u Nemačku

Iz Novog Sada 200 medicinskih sestara otišlo u Nemačku

U Novom Sadu na kraju avgusta ove godine bilo je 17.919 nezaposlenih sugrađana, što je 17,38 odsto manje u odnosu na isti mesec lane.

U ukupnom broju, žene učestvuju s 56,39 procenata. Kako navode Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), najviše je nezaposlenih koji su završili osnovnu školu (3.323), potom diplomiranih pravnika (619), ekonomskih tehničara (408), diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije (294), diplomiranih ekonomista (241) i prodavaca trećeg stepena stručnosti (239).

S druge strane, najbrže do posla dolaze visokoobrazovani profili poput inženjera elektrotehnike, IT stručnjaka, inženjera elektronike, mašinstva i građevine, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, računovođe…

Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, najlakše do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, mehatroničari, knjigovođe, vozači kamiona, kuvari, mesari, radnici na obezbeđenju i drugi. Od početka ove godine 782 sugrađana mašinske struke s evidencije NSZ-a dobilo je posao.

Kako kažu u NSZ-u, u prethodnom periodu povećana je potražnja za njima, ali s nižim i srednjim kvalifikacijama, što je prvenstveno rezultat dolaska velikih stranih investitora na naše tržište.

Nezaposleni bi najviše želeli da nađu za stalno dobro plaćen posao i u struci, ali zbog situacije na tržištu rada i nemogućnosti da se zaposle na taj način, prihvataju i poslove na određeno vreme i van svoje struke“, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Dodaju da prihvatanje posla, takođe, zavisi od visine zarade, ali i od uslova i mesta rada. Budući da ima mnogo zainteresovanih za rad u inostranstvu, najlakše do posla se dolazi u Nemačkoj na pozicijama medicinskih sestara, odnosno tehničara.

Oni bivaju angažovani najpre kao asistenti za zdravstvenu negu do priznanja diplome, a nakon njene nostrifikacije, na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika u domovima za stare i klinikama širom Nemačke.

Osim u Nemačku naši radnici odlaze i u Sloveniju i Hrvatsku, gde rade kao konobari, kuvari ili animatori u turizmu. Na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika – državljana Srbije u Nemačkoj, od 1. januara do 30. juna zaposlilo se 115 medicinskih sestara i tehničara koji su samostalno pronašli poslodavca, ali posredstvom NSZ-a pribavili radnu dozvolu, i 86 sestara i tehničara na osnovu saradnje NSZ-a i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju u okviru projekta „Triple win”.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: pixabay.com