Početna Kultura Franc List Fest – Pavle Krstić: Dobra tehnika je svakako preduslov za...

Franc List Fest – Pavle Krstić: Dobra tehnika je svakako preduslov za sviranje Listove muzike

0

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu “Ečka”, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

Među mladim pijanistima koji će nastupiti na “Franc List Festu” biće i Pavle Krstić, student na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu od 2013. godine, u klasi Prof. Pavela Gililova. Klavir je počeo da svira sa 6 godina, a srednju muzičku školu je završio u klasi Milene Apić u Srbiji.

Za vas muzički stručnjaci kažu da ste veliki virtuoz, kako vidite Listovu muziku, kao pretežno virtuoznu ili biste istakli neku drugu dimenziju?

– Dobra tehnika je svakako preduslov za sviranje Listove muzike. Ona jeste pretežno virtuozna, ali isto tako i vrlo često lirična. U svakom slučaju, ona je vrlo bitan deo koncertnog repertoara.

Zašto ste odabrali “Špansku rapsodiju” Lista za ovaj nastup?

– Već jako dugo sam hteo da sviram “Špansku rapsodiju”, pa je ovaj festival bio odličan povod. Ova kompozicija je izuzetno atraktivna jer je puna temperamenta, a i promena karaktera.

Pavle je izveo više solo resitala, prvi sa 12 godina. Nastupao je kao solista na značajnim manifestacijama u oko 20 različitih zemalja. Prvi nastup sa orkestrom je imao sa 10 godina na otvaranju Svetske konferencije klavirskih pedagoga u Sinagogi u Novom Sadu, a najznačajniji su izvođenje oba Šopenova koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zaduđbine sa diregentom Pavlom Medakovićem i orkestrom MO “Stanislav Binički“ sa 17 godina, kao i nastup sa Nacionalnom Filharmonijom Ukrajine i dirigentom Mikolom Dadjurom. Takođe je učestvovao na mnogim muzičkim festivalima kao što su “Vienna Young Pianists”, “Neuhaus” festival u Moskvi, “Astana Piano Passion” u Kazakhstanu, “Next Generation” u Švajcarskoj, Busoni Piano Festival – “Spazio Klassik” u Bolcanu, “Note d’estate” Todi u Italiji…

Pavle Krstić je dobitnik Nagrade “ArtLink – Societe Generale najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji” u 2016. godini. Dobitnik je stipendija i nagrada za najtalentovanije učenike od stranesledecih institucija: Vlada Republike Srbije, “World Piano Teachers Association”, “Mozarteum University” Salzburg, “Junior Piano Academy Eppan”, “Wilhelm Kempff Academy” Positano, “Académie de Musique de Lausanne“, “International Music Academy” iz Knerževine Lihtenštajn gde redovno učestvuje na intenzivnim nedeljama i aktivnostima Akademije. Takođe je učesnik i drugih akademija kao što su: “International Mendelssohn Academy” u Lajpcigu, “International Music Academy Enharmonia” u Esteponi u Španiji, “Accademia Internazionale di Musica di Cagliari” na Sardiniji, ‘Mozarteum International Summer Academy” u Salcburgu, itd. Pohađao je više majstorskih kurseva kod renomiranih pijanista i pedagoga kao što su: Pavel Gililov, Stanislav Judenič, Kristiane Karajeva, Andrea Bonata, Ferenc Radoš, Arbo Valdma, Zigfrid Mauzer, Rita Kinka, Dorian Leljak, Tatiana Zelikman, Natalia Trul, Jovanka Banjac…

Pavle je osvojio preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Najznačajnije su: I nagrade na Republičkim takmičenjima muzičkih i baletskih škola Srbije (2007, 2009, 2011), I nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu (2008), III nagrada na međunarodnom takmičenju ”Virtuosi per musica di pianoforte” u Usti nad Labem u Češkoj Republici (2009), I nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2010), I nagrada na 7. Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste EPTE Hrvatske u Osijeku (2011), III nagrada na međunarodnom takmičenju ”Concours international de piano Lagny-sur-Marne” u Francuskoj (2013), DIPLOMANT nagrada na prestižnoj manifestaciji ”IV Neuhaus festival” u Moskvi (2013) i bio jedini selektovani učesnik u svojoj kategoriji van Rusije, SREBRNA MATRJOŠKA na ”Boljšoj festivalu” u konkurenciji solista i kamernih sastava učenika srednjih škola, studenata osnovnih, master i doktorskih studija na Mokroj Gori (2014), III nagrada na 10. međunarodnom takmičenju ”Chopin Golden Ring” u Radovljici u Sloveniji (2014). Pobednik je i dobitnik najveće nagrade JUNIOR PRIZE na ”Junior Piano Academy Eppan” u Italiji (2015). Laureat je konkursa “Vladimnir Horovic” u Kijevu (2016). Dobitnik je II nagrade i Specijalne nagrade za najbolje izvedeno savremeno delo na “International Piano Competition for Young musicians” Enshede u Holandiji (2016).

Prvi “Franc List Fest” održaće se uoči 200. godišnjice svečanog otvaranja dvorca “Ečka” na kojem je svirao Franc List, tada devetogodišnji dečak, a kasnije slavni kompozitor, 1820. godine. Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Ečka“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje.

“Franc List Fest” je festival revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona.

Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini, o kojoj više možete pročitati u ovom tekstu.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/